Novosti online

Свештеник добио владику на суду, а изгубиће службу

Омољица – Виши суд у Панчеву утврдио је да је Томислав Живковић, овдашњи свештеник, претрпео злостављање на раду од стране свог надређеног – епископа банатског Никанора. Суд је у целости усвојио тужбени захтев Живковића, а Никанору забранио овакво и слично понашање. Пресуда наводи да је владика Никанор (Богуновић), мобинговао Живковића, тако што му је претио да ће, „ако се не уразуми, бити ’увучен папир у машину, а он саслушаван’”, да му је претио премештајем на ниже радно место, да ће остати без посла, те да га је незаконито саслушавао. Тако бар гласе оптужбе у неправоснажно окончаном спору какав не памти црквени живот у нас. У пресуди се још наводи да се она „може објавити у јавним гласилима – ’Политици’, на трошак туженог”, али тужени владика то, до сада, није учинио.

Све је почело пре тачно годину дана, као у Сремчевој књизи „Поп Ћира и поп Спира”, о два завађена попа у мирном банатском селу. С причама рекла-казала и пријавама пароха против Томислава Живковића, тада старешине омољичког Храма Светог Николаја. Како каже свештеник Живковић, у парохове приче епископ банатски Никанор је поверовао, иако он тврди да нису тачне.

По Живковићевим речима, његов потчињени (име није желео да помиње) неколико пута га је пријављивао да је организатор владикине смене и да му је пробушио гуме на аутомобилу, те да је негативно причао владици о његовој супрузи, попадији. Онда је, наставља, с намесником из Панчева позван у Епархију вршачку, када му је владика први пут запретио и тешко га извређао.

ОПШИРНИЈЕ У ШТМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh