Gradovi

Svet jednoglasan u osudi S. Koreje zbog lansiranja rakete

Kina je izrazila žaljenje zbog lansiranja i pozvala sve strane da postupaju obazrivo; japanski premijer Šinzo Abe je istakao da je lansiranje „potpuno neprihvatljivo“.

MOSKVA/PARIZ – Svet se danas ujedinio u osudi Severne Koreje zbog lansiranja rakete dugog dometa sa satelitom, što su susedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj zabranjenog testiranja balističkih raketa, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sazvao hitan sastanak tim povodom.

Rusija je oštro osudila potez zvaničnog Pjongjanga, istakavši da on predstavlja težak udarac za regionalnu bezbednost, pa i bezbednost same Severne Koreje.

„Očito je da takvi potezi rezultuju ozbiljnim pogoršanjem situacije na Korejskom poluostrvu i čitavoj severoistočnoj Aziji, kao i da veoma ugrožavaju bezbednost zemalja u regionu, a pre svega same Severne Koreje“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenela je agencija AFP.

Rusija, koja je, kako navodi francuska agencija, jedna od retkih zemalja koja podržava Severnu Koreju i sa kojom deli granicu, saopštila je da je Pjongjang još jednom iskazao „drzak prezir prema normama međunarodnog prava“.

„Snažno apelujemo na vođstvo Severne Koreje da razmisli da li je politika suprotstavljanja međunarodnoj zajednici u interesu te zemlje“, istaklo je rusko Ministarstvo.

Francuska vlada je danas takođe osudila potez Severne Koreje kao „bezumnu provokaciju“ i pozvala na „brzi i oštri“ odgovor Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Francuska najodlučnije osuđuje novo flagrantno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti od strane Severne Koreje“, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

„Lansiranje rakete predstavlja bezumnu provokaciju, a Francuska poziva na brzi i oštri odgovor međunarodne zajednice na hitnoj sednici Saveta bezbednosti“, zakazanoj za popodne, navodi se u saopštenju.

Prethodno je američki državni sekretar Džon Keri izjavio da će SAD sarađivati sa SB UN na uvođenju „značajnih mera“ kako bi Pjongjang bio pozvan na odgovornost zbog lansiranja rakete, što je nazvao flagrantnim kršenjem rezolucija UN o severnokorejskom korišćenju balističke tehnologije.

On je takođe potvrdio odlučnu posvećenost odbrani američkih saveznika Japana i Južne Koreje i lansiranje nazvao pokušajem destabilizacije i neprihvatljivim izazovom po mir i bezbednost.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje je lansiranje nazvala neoprostivim činom provokacije, a šef diplomatije te zemlje Jun Bjung-se je izjavio da će Seul u saradnji sa SAD, Japanom i Australijom raditi na pooštrenju sankcija protiv Severne Koreje.

Japanski premijer Šinzo Abe je istakao da je lansiranje „potpuno neprihvatljivo“, posebno pošto je Severna Koreja prošlog meseca testirala hidrogensku bombu.

Zvanični Tokio je saopštio da je bio spreman da obori raketu ukoliko ona bude predstavljala pretnju, ali nije preuzeo takvu akciju.

Generalni sekretar UN-a Ban Kimun je oštro osudio lansiranje rakete i pozvao Severnu Koreju da „obustavi svoje provokativne aktivnosti“.

Kina je izrazila žaljenje zbog lansiranja i pozvala sve strane da postupaju obazrivo i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli dodatno da intenziviraju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Kina je glavni saveznik Severne Koreje, iako se ne slaže sa nuklearnim programom koji sprovodi Pjongjang, podsetio je Rojters.

„Kina izražava žaljenje što je Severna Koreja, uprkos oštrom protivljenju međunarodne zajednice, insistirala na upotrebi balističke tehnologije da bi izvršila lansiranje“, istakao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

AP Photo/Ahn Young-joon

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh