Novosti online

Светски дан поезије

Низом пригодних догађаја у Србији се обележава Светски дан поезије, који је 1999. године под слоганом „Дијалог међу цивилизацијама посредством поезије” прогласио Унеско.„Сврха проглашења Светског дана поезије јесте допринос промоцији читања, писања, објављивања и учења поезије у читавом свету, као и подстицање националних, регионалних и интернационалних поетских покрета”, образложио је Унеско своју одлуку 1999. године.

Културни центар Београда придружио се прослави овог дана 2001. године фестивалом „Светски дан(и) поезије”, који ће ове године бити одржан од 21. до 23. марта на више локација Најмлађи Београђани имали су прилике да се упознају са овогодишњом манифестацијом која има за циљ да покаже модерне видове представљања поезије у виду изложби и уличних уметничких перформанса.

Програм обухвата класичне форме као што су читања и слушања поезије. Разговора се о статусу савремене поезије, а називом манифестације „Република Поезије” организатори желе да покажу да је поезија поново у овом делу света постала „аутономна симболичка територија”.

Гости фестивала ће бити Џером Ротенберг (САД), Герхард Фалкнер (Немачка), Марија Грација Каландроне (Италија), визуелне уметнице и песникиње Урсула Кислинг и Маки Столберг (Аустрија), Владо Мартек и Милош Ђурђевић (Хрватска), Љиљана Дирјан (Македонија), Јака Железникар и Јанез Стреховец (Словенија), Шејла Шехабовић (БиХ), преноси Танјуг.

Стиховима до шољице кафе
Поводом Светског дана поезије, компанија „Јулиус Мајнл” (Меинл) спроводи своју већ традиционалну глобалну акцију и позива љубитеље кафе да шољу свог омиљеног напитка плате стиховима.Акција „Платите кафу стихом” спроводи се у 1.250 кафеа, барова, ресторана и хотела у 35 земаља широм света, укључујући и Србију.Посетиоци око 40 локала широм Србије, у којима се служи „Јулиус Мајнл” кафа, моћи ће своју шољицу кафе да плате поезијом, преноси Танјуг.

Увод у фестивал представља изложба видео радова, објеката, цртежа и поезије Влада Мартека у галерији „Подрум” (КЦБ). Првог дана манифестације Железникар ће у Библитеци града Београда одржати радионицу креативног писања под називом „Мирис интернет поезије: изрази се програмским кодом”.

Фалкнер ће представити своје поетске видео радове у КЦБ-у и учествовати у „Књижевном кафеу” у Гете институту, док ће аустријске уметнице на више локација у Београду формирати привремене „територије” поезије за све оне који су расположени да експериментишу са стиховима, речима и словима као визуелним знацима.

Удружење књижевника Србије организоваће митинг поезије на коме ће учествовати велики број посника, а домаћини сусрета биће Миљурко Вукадиновић и Душка Врховац.

Задужбина „Доситеј Обрадовић”, у сарадњи са Народним позориштем у Београду, организује на сцени „Раша Плаовић” програм „Песничко подне” који ће бити посвећен Јовану Стерији Поповићу, Тањи Крагујевић и Мирославу Максимовићу.

О песницима ће беседити књижевни критичари Радивоје Микић и Васа Павковић, а стихове ће говорити глумци Андреја Маричић, Биљана Ђуровић и Хаџи Ненад Маричић. У музичком програму учествоваће солиста Београдске опере Михаило Шљивић.

Светски дан поезије Матица српска и Библиотека Матице српске обележиће програмом посвећеним Матији Бећковићу, а о признатом песнику и академику говориће проф. др Јован Делић, Иван Негришорац и Селимир Радуловић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh