Gradovi

Svilanović: Veće nade u napredak Jugoistočne Evrope ka EU

SOFIJA – Nade u veći napredak regiona Jugoistočne Evrope u evropskim i evroatlantskim integracijama nastaviće da rastu i ove godine, izjavio je danas u Sofiji generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

On je to rekao na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistocnoj Europi (SEECP), saopštio je Sekretarijat RCC-a.

Svilanović je na sastanku, čija su glavna tema bili migracijski izazovi u Jugoistočnoj Europi, predočio aktivnosti RCC-a u cilju jačanja regionalne saradnje u rešavanju bezbednosnih izazova u regionu.

Takođe je govorio o prvom sastanku grupe nacionalnih kontakt tačaka u borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi koji je RCC organizovao prošle nedelje u Sarajevu.

Današnji sastanak je otvorio domaćin, bugarski ministar spoljnih poslova i trenutni predsedavajući SEECP-a Danijel Mitov, koji je rekao da „migracijski tokovi predstavljaju glavni društveno-ekonomski, politički i humanitarni izazov u Jugoistočnoj Europi, te će i u narednim godinama biti glavni prioritet regiona“.

Ministri okupljeni u Sofiji su usvojili zajedničku izjavu o migracijskim izazovima u kojoj se ističe da samo sveobuhvatan prekogranični pristup za iznalaženje dugoročnog rešenja može imati uspeha.

U izjavi se naglašava potreba za stalnom boljom saradnjom na međunarodnom, evropskom, regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou.

Svilanović je pozdravio zajedničku izjavu SEECP-a i izrazio opredeljenost RCC-a da se angažuje i doprinese njenoj primeni, navodi se u saopštenju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh