Gradovi

„Svislajon“ tvrdi da su kašice ispravne; Laboratorija demantuje „super analizu“

Super analizu moguće raditi samo na istim proizvodima

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je „super analizu“ određenih proizvoda moguće raditi samo u akreditovanoj laboratoriji i isključivo na istim uzorcima, na kojima su rađene prvobitne analize. Oni su, povodom saopštenja kompanije Svislajon Takovo da su rađene super analize njihovih proizvoda u PS laboratoriji i da su svi proizvodi po najstrožim evropskim standardima ispravni, naveli da je Sanitarna inspekcija analizirala 27 proizvoda te kompanije u ovlašćenoj laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje, te da je super analizu jedino moguće raditi na istim proizvodima. „Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda niko se do danas nije obratio sa zahtevom da se deo uzoraka koje su analizirali dostavi referentnoj laboratoriji na eventualnu „super analizu“, navodi se u saopštenju. Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, kako kažu, obavila je, u skladu sa članom 9. Zakona o bezbednosti hrane, kontrolu 27 proizvoda kompanije „Svislajon Takovo“ i na osnovu rezultata analiza obavljenih u ovlašćenoj i akreditovanoj laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, obavestila javnost da postoji osnovana sumnja u bezbednost hrane, koja bi mogla da predstavlja rizik po zdravlje. Inače, u saopštenju se preciozira da laboratorije u inostranstvu obavljaju analize uzoraka u skladu sa zakonima o bezbednosti hrane koji važe u tim državama.

BEOGRAD – Kompanija „Svislajon Takovo“ saopštila je danas da je super analiza kontrole zdravstvene ispravnosti dečje hrane „juvitana“, urađena u akreditovanoj „SP laboratoriji“ u Srbiji, pokazala da je prisustvo pesticida i do 30 puta manje od rezultata do kojih je došla Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

Analizirano je sedam proizvoda juvitane i, kako navode u saopštenju za javnost, rezultati su pokazali da je količina pesticida u četiri proizvoda manja od devet do 30 puta od one do koje je došla inspekcija ministarstva.

U tri proizvoda, prema analizama „SP laboratorije“, pesticidi nisu pronađeni, dok su analize Ministarstva zdravlja pokazale prisustvo pesticida „acetamiprida“ i u tim proizvodima.

„Svi proizvodi su , po najstrožim evropskim standardima, ispravni. Izveštaj je dostavljen Ministarstvu zdravlja“, navodi se u saopštenju.

Uzorkovani su i proizvodi „Juvitane“ na tržištu Makedonije i objavljena je super analiza akreditovane makedonske laboratorije i dokazano je, navodi se, da su proizvodi „Juvitane“ ispravni.

Kompanija očekuju i izveštaje akreditovanih laboratorija i drugih zemalja u koje se izvoze juvitanini proizvodi.

U kompaniji podsećaju da je u procesnu opremu „Juvitane“ u poslednje dve godine uloženo pet miliona evra, a da je u Svislajonu dnevno na kontroli kvaliteta i razvoja proizvodnog programa angažovano više od 250 visoko profesionalnih tehnologa.

„Svaki fabrički pogon obavlja kontrolu kvaliteta proizvoda u sopstvenim hemijskim i mikrobiološkim laboratorijama uz doslednu primenu HČP i FŠC standarda kvaliteta“, navodi se u saopštenju.

Navode i da se proizvodi „Svislajon Takovo“ prodaju na svim kontinentima i da ni na jednom tržištu nisu imali problem s ocenom kvaliteta osim u Srbiji.

SP laboratorija: Nismo radili „super analizu“ kašica juvitana

SP laboratorija iz Bečeja demantovala je danas da je sprovela super analizu proizvoda „juvitana“, dodajući da je samo ispitivala proizvode koje je u sklopu svoje interne kontrole poslao proizvođač „Svislajon Takovo“.

„Da bi se nešto zvalo super analizom neophodno je da se i uzorak za analizu i uzorak za super analizu uzorkuju od strane službenog lica u isto vreme, da uzorci budu identični i propisno obeleženi. U SP Laboratoriju je sam proizvođač dostavio uzorke sedam proizvoda juvitana“, navodi se u saopštenju SP laboratorije.

Oni pozivaju kompaniju Svislajon Takovo da objavi izveštaje SP Laboratorije u celini, u kojima je navedeno da li predmetni uzorci odgovaraju ili ne odgovaraju zahtevima u pogledu dozvoljenih nivoa rezidua pesticida, a u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda.

Po zahtevu nadležnih državnih institucija možemo staviti na uvid izveštaje o ispitivanju kašica juvitana, koje je realizovala SP Laboratorija, navodi se u saopštenju.

Napominjemo da je po Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda maksimalno dozvoljen nivo rezidua pesticida u hrani za odojčad i malu decu 0,01mg/kg, a za neke određene rezidue i niže.

Dodaju da SP Laboratorija nije ovlašćena da saopštava ili kometariše rezultate izvršenih analiza u javnosti i da imaju obavezu da ispitivanja „sprovode na način koji obezbeđuje potpunu poverljivost prema korisniku“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh