Gradovi

SZO: Evropske zemlje da počnu pripreme zaštite zbog virusa

ŽENEVA – Evropske zemlje bi odmah trebalo da počnu da se pripremaju da zaštite populaciju od virusa zika, saopštili su danas zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

„Sada je vreme da se zemlje pripreme da bi se smanjio rizik“, navela je u saopštenju Žužana Jakab, zvaničnik SZO zadužena za Evropu.

Ona je dodala da nije zabeležen slučaj da je neko zaražen ujedom komarca na području Evrope, ali da bi moglo da dođe do širenja virusa sa dolaskom toplijeg vremena, na proleće i leto.

„Za svaku evropsku zemlju u kojoj ima tigrastih komaraca postoji rizik od širenja virusa zika“, upozorila je Jakab, preneo je Rojters.

SZO je ranije danas izrazila zabrinutost povodom izveštaja da se u SAD pojavio slučaj prenošenja virusa zika seksualnim putem i pozvala na dalja istraživanja tog virusa, koji prenose tigrasti komarci.

Virus zika, koji se smatra odgovornim za značajan rast broja slučajeva hidrocefalije kod novorođenih beba u Brazilu, velikom se brzinom širi u Severnoj i Južnoj Americi, a SZO je zbog toga proglasio globalnu vanrednu situaciju.

AP Photo/Felipe Dana

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh