Gradovi

SZO: Uskoro će biti otkrivena veza između zike i oboljenja

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) očekuje da će veza između virusa zike i dva neurološka oboljenja – mikrocefaliju kod beba i Gijen-Bareov sindrom kod odraslih osoba, biti poznata tokom narednih sedmica, izjavila je danas pomoćnica generalnog direktora za zdravstvene sisteme i inovacije SZO Mari-Pol Kini.

„Imamo još nekoliko nedelja da dokažemo uzročnu vezu, ali povezanost između zike i Gijen-Bareovog sindroma je vrlo verovatna“, navela je Kini, preneo je Rojters.

Ona je izjavila da će biti potrebno godinu i po dana da se započnu klinički testovi vakcine za ziku i dodala da se za sada izdvajaju vakcina američkog Nacioonalnog instituta za zdravlje i proizvod Baharat Bajoteka iz Indije.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je objavio sinoć da je troje ljudi u toj zemlji preminulo od komplikacija uzrokovanih virusom zika, što su prve žrtve u Venecueli koje su preminule od posledica tog virusa koji se prenosi ubodom komarca.

Istovremeno je u Australiji virus zika dijagnostifikovan kod jedne trudnice, što je drugi slučaj u toj zemlji da je zikom zaražena žena u drugom stanju.

Država koja je najviše pogođena ovom bolešću je Brazil, gde je od početka 2015. godine registrovano 1,5 miliona slučajeva virusa zika.

Brazilska vlada je najavila da će sutra oko 220.000 vojnika deliti letke od vrata do vrata, u svrhu obaveštavanja građana da će se održati masivna kampanja špricanja insekticida u čitavoj zemlji.

Martial Trezzini/Keystone via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh