• Gradovi

  Tači: Ispunjeni su uslovi da Kosovo formira oružane snage

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da su ispunjeni uslovi da Kosovo formira oružane snage.
  Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika Kosova, posle razgovora sa ambasadorima SAD i Velike Britanije u NATO, Kej Bejli Hačison (Kay Bailey Hutchison) i Sarom Mekintoš (Sarah Macintosh), Tači je rekao da je NATO nezamenjiv za mir na Kosovu i u regionu i da su ispunjeni uslovi da Kosovo formira oružane snage, kako bi oslobodilo NATO tereta održavanja mira u regionu.

  On je rekao da je proces transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova transparentan i koordinisan sa kosovskim partnerima.

  „Kosovo će sprovesti sve kriterijume koji su traženi za uspešnu transformaciju BSK. To će biti snage NATO standarda, multietničke, u službi svih zajednica“, rekao je Tači.

  On je ocenio da je Kosovo održalo uspešne lokalne izbore, uz najviše standarde, kao i sprovelo uspešnu integraciju kosovskog pravosudnog sistema na celoj teritoriji Kosova.

  Sastanku su prisustvovali premijer Ramuš Haradinaj i zamenik premijera Dalibor Jevtić.Premijer Haradinaj je rekao da je orijentacija gradjana Kosova prema evroatlantskim vrednostima jasna i da je to „vodič“ za utvrdjivanje vladine politike.

  Govoreći o transformaciji BSK, Haradinaj je rekao da će učlanjenje Kosova u NATO zaključiti bezbednosnu i mirovnu infrastrukturu na Kosovu i u regionu.

  Zamenik premijera Jevtić rekao da je zadovoljan jer je „glas na poslednjim izborima bio glas za politiku saradnje i suživota“.

  Ambasadorke SAD i Velike Britanije rekle su da Kosovo uživa konstantnu podršku za evroatlantsku perspektivu i pozdravile posvećenost Kosova jačanju vladavine zakona, dijalogu i dobrosusedskim odnosima.

  Što pre region postane deo NATO mir će biti stabilniji
  Tači je razgovarao danas sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rozom Gotemiler o produbljenju saradnje Kosova i tog saveza i o ulozi „Kosova kao faktora mira i stabilnosti u regionu“, saopšteno je iz kabineta predsednika Kosova.

  Tači je rekao da se Kosovo raduje učlanjenju Crne Gore u NATO i da pozdravlja mogućnost da i Makedonija što pre stupi u NATO.

  „Što pre naš region postane deo NATO to će biti stabilniji mir u regionu“, rekao je Tači.

  On je rekao da se radi na sprovodjenju svih kriterijuma koji su potrebni za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

  „Obavljamo sveobuhvatni proces konsultacija i informisanja. Iskoristićemo sve mogućnosti kako bi se transformacija izvršila putem Ustavnih izmena, uz učešće svih zajednica na Kosovu“, rekao je Tači.

  Gotemiler je rekla, kako je saopšteno, da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu, i dodala je da će Kfor ostati na Kosovu onoliko koliko to bude bilo potrebno.

  Tači je rekao da je uloga NATO na Kosovu i u regionu nezamenjiva, ali da treba da se radi i na tome da Kosovo postane deo NATO.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com