Gradovi

Tahiri: Statut ZSO radiće Priština, Šeholi: U timu i Srbi

PRIŠTINA – Kosovska ministarka Edita Tahiri izjavila je da je Priština ta koja treba da sastavi statut Zajednice srpskih opština, a ne Beograd, a kosovski analitičar Fatmir Šeholi ističe da su u timu koji će raditi taj dokument i kosovski Srbi.

Tahiri je za RTK 2 rekla da je teško precizirati datum formiranja Zajednice srpskih opština, a izričita je da će Statut izraditi Priština.

„U trenutku kada Ustavni sud kaže da je statut u saglasnosti sa Ustavom, tada će statut postati važeći pravni akt“, rekla je Tahiri za RTK 2.

Prema njenim tvrdnjama, kako prenosi RTK 2, „mnogo zavisi od Srbije, od izmena njenih zakona i udela u ukidanju paralelnih struktura“.

„Ona treba da prestane da isplaćuje lične dohotke zaposlenima u paralelnim strukturama i raskine njihove ugovore o radu. Što pre Srbija završi ove poslove i Vlada Kosova će brže raditi na izradi statuta“, izjavila je Tahiri.

Osvrćući se na izjavu kosovske ministarke, Šeholi kaže da će u izradi statuta učestvovati i Srbi sa KiM.

„U ekipu eksperata u vezi sa Statutom ZSO uključeni su i Srbi sa Kosova. Mislim da Beograd treba da shvati da i Srbi sa Kosova znaju, umeju i mogu da budu ravnopravni na tom stolu na kojem se nalazi Statut ZSO“, poručio je Šeholi.

Podseća i da se Statut ZSO piše pod monitoringom međunariodne zajednice i SAD.

„Statut će, kao i sporazum o ZSO, ići na Ustavni sud da se proveri da li je sve u skladu sa Ustavom Kosova“, naveo je Šeholi.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh