Regioni

TAJNI DOKUMENT HRVATSKE VLADE: Ko ima novca biće zdrav, sve poskupljuje

Povećanje dopunskog osiguranja, zdravstvenih usluga kako bi se smanjile liste čekanja i zadržali najbolji lekari, povećanje cene participacije, izbacivanje države i prepuštanje dodatnog zdravstvenog osiguranja privatnicima samo su neke od smrenica hrvatske Vlade, koje se nalaze u dokumentu „Zdravstvena reforma“, a sa oznakom strogo poverljivo.

U reformama je vidljiva apsolutna liberalizacija zdravstvenih usluga, izlazak države i potpuno ustupanje dopunskog zdravstvenog osiguranja privatnim kompanijama.

Dokument „Zdravstvena reforma“ nastao je krajem decembra prošle i početkom januara ove godine, a kreiran je u središtu jedne privatne osiguravajuće kuće.

Sudeći prema najavama hrvatskog Ministarstva zdravlja i dosadašnjim izjavama resornog ministra Darka Nakića i premijera Tihomira Oreškovića, reč je o temeljnom dokumentu u sektoru zdravstva.

„Zadržati ista prava pacijenata u osnovnom zdravstvenom osiguranju uz realnu cenu dopunskog zdravstvenog osiguranja“, stoji u dokumentu. Procena realne cene je 19.50 evra, koja je do sad bila 9 evra.

Posebno se obrazlaže i povećanje cena zdravstvenih usluga koje će dovesti, kako misle kreatori reforme, do modernizacije bolnica i ustanova, ostanka lekara u Hrvatskoj što će „smanjiti liste čekanja“.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, dopunskim osiguranjem već godinama ostvaruje konstantan rast broja osiguranika i velike premije osiguranja, pa i nije čudo da privatne osiguravajuće kuće žele da izbace državu iz ovog posla i taj javni novac prebace u privatne džepove, ovoga puta uz pomoć vlasti.

(Index.hr)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh