• Kultura

  TAKMIČENJE ZA FRANKOFONU PESMU

   

  Chanson-affiche-A3Svake godine u Srbiji na stotine mladih pevača amatera se prijavi na čuveno Takmičenje za frankofonu pesmu.

  Od 2004. godine, od kada je održano prvo takmičenje, učestvovalo je već više od 1000 mladih.

  Radi se o mladima koji uče francuski jezik i koji se spremaju za ovo takmičenje zajedno sa svojim profesorima francuskog jezika.

  Takmičenje za frankofonu pesmu se organizuje u gradovima u kojima nekadašnji Francuski kulturni centar, danas Francuski institut, ima svoje kancelarije.

  To su Beograd, Novi Sad, Kladovo i Niš.

  Prvih par godina, takmičenje se odvijalo i u Podgorici ali sticajem političkih i drugih okolnosti ovaj grad nije više u igri…

  Format ovog takmičenja potekao je 2004. iz tadašnjeg Francuskog kulturnog centra u Nišu i direktorice Než Pruvo.

  Studentski kulturni centar Niš je od prve godine bio ravnopravni partner u organizovanju ovog dogadjaja.

  Ovo je jedan od retkih regionalnih događaja čiji se završetak, finale, dešava u Nišu i samim tim je značajan u kontekstu decantralizacije kulturnih događaja.

  Njegovo organizovanje u Nišu, realizuje se na visokom nivou, čime svedoče kako mnogobrojna publika tako i svi dosadašnji učesnici.

  U finalu, kandidati pevaju uz pratnju profesionalnog benda ’’Fracopnonic’’ koji predvodi Miodrag Mladenović (inače Urednik muzičkog programa SKC-a) koji je u organizaciji ovog događaja od prve godine.

  Još jedna specifičnost Takmičenja je da kandidati, iz tehničkih razloga, imaju priliku da probaju sa pratećim bendom vrlo kratko, na dan takmičenja, što povećava adrenalin na nastupu u pozitivnom smislu.

  U toj formi gde je sve moguće i otvoreno dešavaju se preplitanja različitih energija i emocija, dešava se magija…

  Koncept:

  Kandidati se predstavljaju pesmom na francuskom jeziku iz frankofonog ili francuskog savremenog repertoara na regionalnoj selekciji, pred žirijem sastavljenog od profesionalaca iz oblasti muzike kao i iz francuskog jezika, koji  ocenjuju interpretaciju, pevačko umeće i jezičke sposobnosti kandidata.

  Pesma može biti i autorska ali na francuskom jeziku.

  Svaki grad koji organizuje regionalne selekcije šalje 4 odabrana kandidata u finale (2 iz kategorije Senior i 2 iz kategorije Junior).

  Učesnici:

  • dve kategorije: Juniori (od 13 do 17 godina) i Seniori (od 18 do 28 godina)
  • Takmičenje je otvoreno je isključivo za pevače amatere koji su učili ili uče francuski jezik i da nemaju državljanstvo jedne od frankofonih zemalja.
  • Prijavljivanje je od sredine decembra do kraja januara

  Tok takmičenja:

  • Regionalne selekcije u Beogradu, u Kladovu, u Nišu i u Novom Sadu (polovina marta 2017.godine)
  • Finale u Nišu (krajem marta 2017.godine) pravi spektakl gde tenzija doživljava svoj maksimum, dobra atmosfera zagarantovana.

  Nagrade:

  Kategorija senior:  Nagrada za seniora je turistički boravak u Francuskoj u organizaciji Francuskog instituta. Poslednjih par godina pa i 2017. je boravak i propusnica za muzički festival « Eurockéennes » u Belforu, u Francuskoj u julu 2017. godine

  Kategorija junior – MP3 player ili nešto slično.

  Takmičenje za frankofonu pesmu je više od običnog takmičenja: to je kulturni događaj na nacionalnom nivou koji motiviše mlade Srbe da uče francuski jezik na zabavan način!

  U Srbiji oko 110 000 učenika uči francuski jezik kroz 616 osnovnih škola,183 gimnazije  i 225 srednjih škola. Ovaj događaj mobiliše udruženja, umetnike, institucije i preduzetnike na celoj teritoriji Srbije.

  Takmičenje za frankofonu pesmu je idealan spoj muzike, pevanja i ljubavi prema francuskom jeziku i kulturi. Ovaj događaj je mnogim mladim ljudima glavni motivator da uče francuski jezik. Mnogi kandidati se vraćaju i učestvuju iz godine u godinu a u medjuvremenu se usavršavaju kako bi postigli što bolje rezulate. Mnogi od njih se pronađu u francuskom jeziku pa svoje školovanje usmeravaju u tom pravcu.

  Naravno, nagradno putovanje je glavna motivacija za kandidate seniorske kategorije. Kroz ovaj događaj, do sada je otputovalo 12 mladih ljudi (pobednika) koji su nam po povratku prenosili divne utiske kojima obogatili svoje životno iskustvo.

  Takmičenje 2017.

  1. mart, 14 časova

  Sala Narodnog pozorišta u Nišu

  Nakon regionalnih selekcija (polufinalnih takmičenja) održanih u Beogradu, u Kladovu, u Nišu i u Novom Sadu, organizuje se Finale u Nišu. Nakon 13 godina gde je Finale uvek bilo u Sali Niškog simfonijskog orksetra, ovog puta Finale će biti održano u Sali Narodnog pozorišta u Nišu, 26. marta sa početkom od 14 časova.

  Kuriozitet ovogodišnjeg finala je pored promene sale i nastup mnogobrojnih gostiju. U revijalnom delu nastupiće Miloš Unić (pobednik Takmičenja iz 2016.), Ženski hor Studentskog kulturnog centra Niš pod dirigentskom palicom Ivane Mirović kao i trio ‘’ANIMA’’ koga čine profesorke Fakulteta umetnosti u Nišu (Aleksandra Ristić – sopran, Ana Veličković – Igić -flautistkinja i Ingrid Janković – pijanistkinja).

  Publika će u ovogodišnjem Finalu imati prilike da čuje 16 kandidata u dve kategorije koji će se predstaviti pesmama popularnih francuskih šansona i aktuelnih frankofonih pop hitova dok će u revijalnom delu imati priliku da čuju nešto iz repertoara klasične, horske i filmske muzike.

  LJ.P.

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com