Novosti online

Тамни вилајет Меркелове

Франкфурт, Хајделберг – Баш као што је цар који у народној причи „Тамни вилајет” долази с војском на крај света у и тамном вилајету пред дилемом да ли да узме ситно камење по којем хода, тако је и немачке канцеларка Ангела Меркел пред другу посету Анкари у последња три месеца била пред сличном дилемом. Ако оде Ердогану на ноге, кајаће се, ако не оде, кајаће се. Међутим, ова научница по образовању, која је као политичарка изузетно обазрива, проценила је да је, упркос томе што ће бити изложена критикама, дугорочно паметније да отпутује у Анкару на у последња три месеца други сусрет са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, а четврти са премијером Ахметом Давутоглуом.

Како истиче у анализи један од уредника портала политичког магазина „Шпигл”, Филип Витрок, разлог за учесталост посета је то што је Меркеловој потребна Турска, као најважнија транзитна земља за избеглице на путу ка ЕУ и као најважнији партнер за решавање избегличке кризе.

Пре неколико недеља ЕУ и Турска су усагласили акциони план који би требало да у највећој мери елиминише кретање избеглица ка ЕУ тако што ће Турска од ЕУ добити три милијарде евра под условом да помогне ЕУ у заштити њених граница. Међутим, Турска је засад мало тога урадила да се зауставе бродови и чамци који преко Егејског мора кријумчаре избеглице до грчког тла. Да ствар буде гора, у тренутку када је Меркелова јуче стигла у Анкару стигла је и вест да се најмање 33 мигранта утопило у Егејском мору у покушају да из Турске пређу у Грчку.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh