Novosti online

Тасовац: Додатна конфузија у култури због националних пензија

Признање за врхунски допринос у култури је од самог увођења изазивало контраверзе, а предложеним изменама Закона о култури предвиђено је њихово укидање, јер би даља примена доносила додатну конфузију у пољу културе, изјавио је данас министар културе и информисања Иван Тасовац.

Представљајући посланицима у парламенту предложене измене закона, Тасовац је рекао да се то односи и на одредбе о статусу установа културе од јавног значаја и уговорима о раду на три године.

„Искрено верујем и трудићу се да свим аргументима до којих смо дошли дуготрајним радом и консултацијама са струком и коришћењем међународне праксе, убедим свих 250 посланика да подрже измене овог закона”, рекао је Тасовац, пошто раније данас скупштински Одбор за културу и информисање није подржао предложене измене.

Министар је напоменуо да су предложене измене прошле широку јавну расправу, да су послате Европској комисији на мишљење и да она није имала ниједну примедбу.

Наводећи да је Закон о култури ступио на снагу септембра 2009. године и да је био први акт општег карактера, као и да је током његове примене уочен низ недостатака и практичних проблема, Тасовац је истакао да је циљ доношења измена да се сви уочени недостаци исправе и да на тај начин постану максимално примењиви.

„Од предложених измена систем културе ће дуговорочно имати вишеструке користи”, сматра министар културе и информисања.

Међу кључне измене је сврстао утврђивање начела културног развоја и успостављање јасних приоритета, прецизније регулисање општег интереса у култури, дефинисање појмова културне делатности, презицније и јасније одређивање процеудра јавних конкурса за избор директора у установама од јавног значаја.

Ту су, према речима Тасовца, и измене које се тичу Националног савета за културу, које омогућавају равномерну заступљеност свих културних делатности у том телу и прецизније регулишу његове надлежности, као и регулисање финансијске надокнаде за рад чланова тог тела. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh