Gradovi

Tasovac: Kustendorf je trijumf nad duhovnom provincijom

MOKRA GORA – Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas u Drvengradu da je Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” suštinski “trijumf nad našom duhovnom i kulturnom provincijom”.

“Nalazimo se na mestu koje bi se geografski moglo nazvati provincijom, ali suštinski ovaj festival je zapravo mesto trijumfa nad našom duhovnom i kulturnom provincijom, koju s jedne strane gledamo kroz slepo prihvatanje svetskih kulturnih trendova, a s druge strane podjednako kroz slepi optor prema svemu što dolazi iz sveta”, rekao je Tasovac novinarima.

On je po dolasku u Drvengrad povodom otvaranja 9. “Kustendorfa”, rekao i da mu je velika čast da bude na festivalu.

“Mislim da svi možemo da naučimo puno toga od Emira Kusturice, a pre svega da kada imate talenat i strast, kada ste spremni da puno radite i branite svoje ideje bez obzira da li se drugi sa njima slagali ili ne, kada ste spremni da se borite za autorstvo i zaštitu svog dela, onda je uspeh moguć na svakom mestu na planeti”, naglasio je ministar.

To je bio i njegov svojevrsni odgovor na pitanja okupljenih fotoreportera o novom Zakonu o autorskim i srodnim pravima, koji predviđa da fotografija “koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina, izgubi autorsko-pravnu zaštitu”.

Tasovac se ogradio, rekavši da taj zakon nije u nadležnosti njegovog ministarstva, da je o tome šta predviđa saznao iz medija, ali i naglasio da zakon još nije usvojen, te da su mogući i amadmani na isti.

Kusturica se nadovezao upitavši “kakva su uopšte prava autora u svetu”.

“Ja sam iz Sarajeva otišao, imam 10 filmova, na pet nemam pristup uopšte, tako da niste jedini, krađa i oduzimanje autorstva je svojstvo vremena u kome živimo, gde se to zanemaruje. Režiser „Star wars“-a je rekao pre neki dan da je više slobode u umetnosti bilo u vreme Sovjetskog Saveza, nego što je on ima u Holvudu”, istakao je on.

Kusturica je rekao da “zahvaljujući ovom gospodinu (Tasovcu), njegovoj pažnji i veri da treba razvijati autorstvo u filmu pa i u fotografiji, Kustendorf postoji”.

“Za mene je on jedan od najvažnijih u vladi i ne samo što pomaže, već što razume”, dodao je Kusturica.

Tasovac, koji je na Mećavnik došao sa državnim sekretarem Sašom Mirkovićem, otvoriće u 20 sati u bioskopu “Prokleta avlija” 9. Kustendorf.

Foto Tanjug, R. Prelić

Preview

KOKI HASEI

Slide

EMIR KUSTURICA I IVAN TASOVAC

Slide

EMIR KUSTURICA I KOKI HASEI

Slide

MATEO GARONE

Slide

IVAN TASOVAC I EMIR KUSTURICA

KOKI HASEI

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh