Gradovi

Tojota ustupila VW-u lidersku poziciju u globalnoj prodaji

NJUJORK – Globalna prodaja japanske automobilske kompanije Tojote pala je u prvom tromesečju 2016, i to ispod nivoa prodaje nemačkog Folksvagena, pošto su prekidi u proizvodnji ugrozili poslovanje najvećeg svetskog prodavca automobila.

Globalna isporuka Tojotinih vozila oslabila je u periodu januar-mart za 2,3 odsto, na 2,46 miliona vozila, izjavila je portparolka kompanije Kajo Doi u izjavi za njujoršku agenciju „Blumberg“.

U istom periodu, nemački Folksvagen, suočen sa najgorom krizom u svojoj istoriji, povećao je obim isporuka za 0,8 odsto, na 2,5 miliona vozila.

Zbog jednonedeljnog zatvaranja postrojenja u februaru, koje je bilo posledica najrazornijeg zemljotresa u Japanu od marta 2011. godine, Tojota predviđa da će njena proizvodnja pasti za još 80.000 vozila.

NJujorška agencija navodi da nije Tojota jedina koja je evidentirala pad kvartalne prodaje, budući da je i prodaja američkog DŽeneral motorsa skliznula za 2,5 odsto, na 2,36 miliona vozila zbog krize na tržištu Južne Amerike i usporavanja kineskog tržišta komercijalnih vozila.

Nemački VW je povećao obim isporuka u Kinu za 6,4 odsto, i za 3,5 odsto u zapadnu Evropu, navodi „Blumberg“, podsećajući da je nemačka kompanija izdvojila 16,2 milijarde evra za pokrivanje troškova globalnog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

AP Photo/Andy Wong

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh