• Novosti online

  Тостери спасавају ЕУ

  Када је 2014. Брисел забранио производњу и увоз усисивача јачих од 1.600 вати у оквиру мера за мању потрошњу струје, Европљани су се питали шта је следеће на мети бирократа. Претпостављајући да би то могли да буду тостери и електрични бокали, Британци су још тада навалили на продавнице да би обезбедили резерву уређаја без којих тешко могу да замисле доручак.

  Ових дана стиже вест да су планови Брисела привремено стављени у фиоку због страха да би „тостергејт” могао да појача евроскептицизам Острвљана уочи референдума 23. јуна, када ће се изјаснити да ли желе да остану у европској породици.

  „Гардијан” сазнаје од извора у Бриселу да су високи званичници Европске комисије стопирали нацрт плана који је месецима спреман и требало је да буде објављен још прошле године. Директива о еколошком дизајну има за циљ да смањи потрошњу струје у домаћинствима и тако смањи емисије гасова са ефектом стаклене баште. На списку тридесетак уређаја који ће бити обухваћени налазе се и мобилни телефони, фенови, продајни аутомати… Очекује се да ће овим мерама годишње емисије угљендиоксида бити мање за 10 милиона тона до 2030.

  Међутим, како лондонски лист незванично сазнаје, план је одложен због могућег изласка Британије из ЕУ, јер се комисија плаши напада острвских таблоида.

  И представници индустрије такође су схватили да су мере одложене због страха од непријатељски расположене штампе. Британци су иначе познати по томе што не воле да им се у породични живот мешају ни домаћа влада ни „европске дадиље”.

  И без званичних планова, негативна кампања је почела. Посланик Партије за независност Уједињеног Краљевства (Укип) Дејвид Кобурн на Твитеру је погрешно оптужио европске бирократе да су већ ослабиле његов тостер и да више не може да направи пристојно парче препеченог хлеба. Кобурн је написао да због европских прописа тостери „имају снагу свеће” и да ће бити принуђен да прави доручак на отвореном пламену уколико његови сународници на јунском референдуму одлуче да остану у ЕУ.

  Произвођачи имају обавезу да избацују производе који дуже трају, могу да се поправљају, надограђују и рециклирају и троше мање струје уз исту или већу ефикасност. Удружења потрошача упозоравају да ће се трошкови иновација превалити на купце, па ће нови производи неминовно бити скупљи.

  У укупној рачуници, на крају ће ипак да уштеде. Према подацима активистичке групе „Кул производи за кул планету”, захваљујући европским прописима о енергетски ефикасним уређајима потрошачи могу да до 2020. уштеде годишње 79 милијарди евра, у просеку 350 евра по домаћинству.

  ЕУ је зацртала да до 2030. смањи потрошњу струје за 30 одсто. У септембру 2014. забрањена је продаја и увоз усисивача јачих од 1.600 вати. Пре тога су фазно повлачене класичне сијалице са ужареном нити, последње оне од 40 вати у септембру 2012.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com