Novosti online

„Транспарентни камион” за безбедније претицање

БУЕНОС АИРЕС – „Транспарентни безбедносни камион” спреман је за пробну вожњу аргентинским путевима након што је компанија „Самсунг” завршила вишемесечне експерименте на овом возилу, које омогућава возачима иза њега да практично „виде” кроз камион и закључе да ли је безбедно претећи га на путу.

Концепт на којем је заснована нова технологија, тестирана на камионима марке „волво”, прилично је једноставан – на задњем делу камиона приказује се видео-снимак пута који возач камиона има испред себе и тако камион на неки начин постаје „провидан” за возаче иза, преноси „Раша тудеј”.

Предњи део камиона опремљен је двема форнталним камерама које уживо преносе снимак пута на четири велике плоче које на задњем делу возила чине један велики екран. Ти специјални монитори су отпорни на воду и прашину и пружају висококвалитетну слику која је јасно видљива чак и под јаком сунчевом светлошћу, као и ноћу.

„Предност безбедносног камиона је у томе што може да смањи ризик од саобраћајних незгода узрокованих изненадним кочењем или преласком животиња преко пута”, саопштила је компанија „Самсунг”.

Нова технологија, која је представљена јавности прошлог лета, демонстрирана је у пракси на тркачкој стази Ла Плата у Буенос Аиресу ове недеље. У Аргентини у просеку сваког сата једна особа изгуби живот у саобраћајној незгоди, те „Самсунг” настоји да смањи број таквих смртних случајева. Уколико се пилот-вожња покаже успешном на аргентинским путевима, та компанија намерава да своју нову технологију за безбеднију вожњу примени и на глобалном нивоу.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh