Gradovi

Transparentnost Srbija: Definisati antikorupcijske programe

BEOGRAD – Nevladina organizacija Transparentnost Srbija pozvala je političke stranke, koalicije i grupe građana koje će učestvovati na predstojećim izborima, da jasno definišu svoje antikorupcijske programe i ostala izborna obećanja.

Kako se navodi u saopštenju Transparentnosti ta obećanja i programe bi trebalo potkrepiti obrazloženjem na koji način će sve to biti finansirano, na šta bi Fiskalni savet trebalo da se izjasni o finansijskoj održivosti.

Ukazuje se na činjenicu da i dalje nisu rešeni brojni problemi koji su pratili i izbore 2004, 2007, 2008, 2012 i 2014, pa tako podseća da još nisu poboljšani Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, niti Krivični zakonik.

Usled toga, i dalje ćemo imati neograničene rashode izborne kampanje (suprotno preporukama Saveta Evrope), nedovoljno precizna pravila o kreditima i dugovanjima političkih stranaka, i najzad podaci o izvorima finansiranja neće biti dostupni dok kampanja traje, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje i dalje nema rokova za kontrolu koju treba da obavi Agencija, niti jasno utvrđenih dužnosti za provere koje bi vršili drugi državni organi.

Pravila o finansiranju kampanje su izmenjena pre godinu dana, ali po oceni TS ne u skladu sa strateškim aktima.

Jedna od izmena predviđa manja budžetska izdvajanja za kampanju, pa će tako iz budžeta Republike ovaj put učesnici izbora dobiti 580 miliona dinara (2014: oko 800 miliona), dodaje Transparentnost.

Međutim, kako se ističe, izmenama zakona je dopušteno da se za finansiranje izborne kampanje koriste budžetska sredstva dobijena za drugu namenu (redovan rad), što je dodatno produbilo jaz između velikih parlamentarnih stranaka i ostalih učesnika u izbornoj trci u mogućnostima da sa predstave biračima.

Brojne optužbe za kupovinu glasova i zloupotrebu javnih resursa iz prethodnih izbornih ciklusa ostale su bez sudskog epiloga, navodi Transparentnost.

TS ističe i da još nije kasno da se u Narodnoj skupštini, u skladu sa članovima 99. i 100. Zakona o izboru narodnih poslanika, formira Nadzorni odbor koji će pratiti predizborne aktivnosti i ukazivati na eventualne nepravilnosti u postupanju političkih stranaka i obavljati druge poslove propisane zakonom.

Budući da je sada verovatno kasno za izmenu izbornih propisa, Transparentnost – Srbija apeluje da se izmeni praksa koja je uočena na svim dosadašnjim izborima, a koju smo 2012. i 2014. godine i empirijski dokazali – korišćenje javnih funkcija radi dodatne promocije članova Vlade, direktora javnih preduzeća i gradonačelnika, kroz njihove navodne „redovne aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

U predizbornom periodu ne mora da se ‘zaustavi život’, ali nema ni zakonske obaveze ni realne potrebe da svaki asflatirani kilometar, okrečenu fasadu, semafor ili položeni kamen temeljac, svečano otvaraju aktuelni funkcioneri, poručio je TS.

Ta organizacija je istakla da objektivnost izveštavanja može da ugrozi činjenica da medijski zakoni, kako se ističe, nisu dosledno primenjeni, a da tome doprinosi i sporna privatizacija dela regionalnih i lokalnih medija.

„Podsećamo takođe da nisu precizirana ni pravila o državnom i političkom oglašavanju u medijima, iako je u međuvremenu menjan niz zakona gde je to moglo biti učinjeno“, ističe Transparentnost Srbija.

Transparentnost smatra bi Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da predstavi ishod svojih kontrola ranijih izbornih ciklusa, ali i podatke o tome kako su okončani pokrenuti prekršajni postupci.

Foto Tanjug, J. Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh