Svet

Tri žrtve zika virusa u Venecueli

Maduro je u obraćanju na nacionalnoj televiziji rekao da je u Venecueli potvrđeno 319 slučajeva virusa zika i dodao: „Nažalost, troje ljudi je preminulo od tog virusa“, prenela je agencija AFP.

virus zika wide jpg

Predsednik Venecuele je naveo da se 68 pacijenata sa komplikacijama od virusa zika nalazi na intenzivnoj nezi i istakao da su Venecueli potrebni lekovi kako bi lečila te pacijente.

On je dodao da je između 5. novembra i 8. februara u Venecueli prijavljen 5.221 slučaj zike i zahvalio se vladama i ambasadama Indije, Kube, Kine, Irana i Brazila na podršci u obezbeđenju lekova i „na mnogo čemu drugome“.

Istovremeno je u Australiji virus zika dijagnostifikovan kod jedne trudnice, što je drugi slučaj u toj zemlji da je zikom zaražena žena u drugom stanju.

Australijske vlasti ističu da je žena zaražena u inostranstvu i da nema opasnosti po javno zdravlje u toj zemlji.

„Ženi iz savezne države Viktorija, koja je trudna, ove je nedelje utvrđeno da je zaražena virusom zika, nakon što se vratila iz zemlje gde je ta bolest raširena. Virusa zika nema kod komaraca na području Australije, ali savetujemo ljudima, a posebno trudnicama, da ne putuju u zemlje gde je taj virus prisutan“, izjavila je ministarka zdravlja države Viktorija Džil Henesi.

Velika većina zaraženih virusom zike ima blagu kliničku sliku, ali je virus doveden u vezu sa značajnim rastom broja dece koja se rađaju sa mikrocefalijom, a čije su majke zaražene zikom.

Država koja je najviše pogođena ovom bolešću je Brazil, gde je od početka 2015. godine registrovano 1,5 miliona slučajeva virusa zika.

Brazilska vlada je najavila da će sutra oko 220.000 vojnika deliti letke od vrata do vrata, u svrhu obaveštavanja građana da će se održati masivna kampanja špricanja insekticida u čitavoj zemlji.

„Moramo da zaštitimo stanovništvo, a posebno trudnice, sportiste i turiste koji će prisustvovati Olimpijskim igrama“ u Rio de Žaneiru u avgustu, izjavio je sinoć na konferenciji za štampu brazilski ministar odbrane Aldo Rebelo.

Vojnici će obići tri miliona domaćinstava u 350 gradova širom Brazila i podeliti letke na kojima piše da se u kućama može naći mnogo mesta gde se razmnožavaju komarci, poput saksija sa cvećem koje su previše zalivene vodom.

Oko 50.000 brazilskih vojnika će od ponedeljka do četvrtka, zajedno sa opštinskim zdravstvenim radnicima, prskati kuće insekticidima i larvicidima kako bi se uništila legla tigrastih komaraca, koji ne šire samo virus zika, već i druge bolesti poput denga i žute groznice.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh