Gradovi

TS: Novi oblik kršenja Zakona o slobodnom pristupu

BEOGRAD – Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da joj Generalni sekretarijat Vlade Srbije nije omogućio da dobije kopiju Memoranduma o razumevanju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ocenjujući to kao novi oblik kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ta organizacija je objašnjenje Generalnog sekretarijata Vlade Srbije da dokument nije dostavljen zbog neurednog zahteva za pristup informacijama ocenila kao „metod za ometanje prava građana sa kojim se do sada nisu sretali“.

„Dopis koji smo dobili iz ove institucije nije samo protivan Zakonu, već i proklamovanoj politici vlade u oblasti borbe protiv korupcije i evropskih integracija. Akcioni planovi iz ovih oblasti, koje je donela upravo aktuelna vlada, daju značajno mesto ostvarivanju prava na pristup informacijama“, kažu u TS.

U toj organizaciji navode da je Generalni sekretarijat vlade prvo ignorisao zahtev za pristup informacijama koje je uputila 28. septembra, da je ponovo poslat zathev 23. decembra, te da je 13. januara dobila „zahtev za uređenje“ i za „opis informacije koja se traži“.

Foto Tanjug/O.Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh