Svet

Turska bombardovala Kurde, Sirijac izveo napad u Ankari?

Bombardovanje je izvršeno kasno sinoć, posle bombaškog napada u centru Ankare u kom je 28 ljudi poginulo, a na 61 ranjeno.

Turska tv stanica CNN je navela da se veruje da je pogođena grupa od 60-70 ekstremista PKK, među kojima i istaknuti komandanti.

Sirijac izveo napad u Ankari?

Turski provladin list „Jeni Šafak“ je objavio da je Sirijac, identifikovan na osnovu otisaka prstiju, izvršio bombaški napad u centru Ankare.

List nije naveo izvor za ovu vest koju zasad nije moguće potvrditi, napomenuo je Rojters.

turska, ankara, eksplozija,

Turska: Vojni konvoj meta bombaškog napada, ima ranjenih

Nekoliko osoba ranjeno je danas kada se vojni konvoj na jugoistoku Turske našao na meti bombaškog napada, saopštili su bezbednosni zvaničnici.

Konvoj je bio meta eksplozije dok se kretao autoputem koji povezuje Dijabakir, nazvaničnu prestonicu turskog Kurdistana, i okrug Lidže, prenosi Rojters.

Bombaš je, prema navodima lista, identifikovan kao Salih Nedžar, za kog se veruje da je u Tursku ušao sa izbeglicama iz Sirije.

Kako se navodi, automobil kojim je izvršen napad u centru Ankare, gde su smešteni generalštab, parlament i druge vladine zgrade, rentiran je pre oko dve nedelje u Izmiru, na zapadu Turske.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za jučerašnji napad, ali bezbednosni turski zvaničnici navode da postoje indicije da iza toga stoje kurdski ekstremisti iz zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je devet osoba uhapšeno zbog napada u Ankari.

Davutoglu je rekao da su identifikovani izvršioci napada i optužio „Narodnu zaštitnu jedinicu“, vojne snage Zapadnog Kurdistana u Siriji, da su izvršile napad u saradnji sa turskom Radničkom partijom Kurdistana, preneo je Rojters.

On je potvrdio da je bombaš koji je izvršio napad u Ankari iz Sirije, javio je AFP.

Kurdi veruju da iza eksplozije stoji Islamska država

Bezbednosni izvori iz jugoistočne Turske, većinski naseljene Kurdima, veruju međutim da iza eksplozije stoji Islamska država, dodaje britanska agencija.

Eksplozija u centru Ankare je izazvana bombom podmetnutom u automobil koja je aktivirana kada je tuda prošao kombi koji prevozi vojno osoblje, rekao je guverner Ankare Mehmet Kiliklar.

Portparol vladajuće Partije pravde i razvoja Omer Čelik napisao je na Tviteru da je da ta eksplozija u blizini parlamenta, zgrada vlade i vojnog generalštaba, predstavlja „akt terorizma“.

Zbog ovog napada turski premijer Ahmet Davutoglu odložio je planirani put u Brisel.

PKK: Napad u Ankari moguća osveta za „masakre u Kurdistanu“

Istaknuti član turske zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) izjavio je danas da ne zna ko stoji iza bombaškog napada u centru Ankare, ali da je moguće da je izvršen u znak odmazde za „masakre u Kurdistanu“.

„Ne znamo ko je to uradio. To bi, međutim, mogao da bude čin odmazde za masakre u Kurdistanu“, prenela je kurdska novinska agencija Firat reči Džemila Bajika.

Agencija Rojters napominje da se agencija Firat bliska PKK.

186

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh