Gradovi

Turska na strani Azerbejdzana, Rusija na strani Jermenije

ANKARA – Predsednik Turske Tajip Erdogan rekao je danas da se nada će Jermenija odgovoriti na napore Azerbejdzana da okonča krizu u regionu Nagorno-Karabah.

Erdogan je takođe rekao da „ako je bilo ko stao na nečiju stranu u ovom sukobu, da je to bila Rusija“, čime je odgovorio na optužbe Moskve da je Turska stala na stranu Azerbejdzana, prenosi Rojters.

„Kažete da ste došli u Siriju na poziv režima. Vi nemate obavezu da tamo odete. Ako ste već otišli, budite na strani potlačenih, a ne na strani agresora“, poručio je Erdogan Rusiji.

Turska je obećala podršku Azerbejdžanu, sa kojim deli ježičku i etničku bliskost.

Turska i Azerbejdžan imaju i čvrstu vojnu alijansu kroz sporazum iz 2010. o strateškom partnerstvu i međusobnoj podršsci koji obavezuje obe strane da koristi sve kapacitete u slučaju vojnog napada.

Turski predsednik je već kritikovan zbog ranije izjave da će se „Karabah jednog dana vratiti svom pravom vlasniku“.

Erdoganovi komentari produbljuju tenzije izmedu Turske i Rusije, čiji odnosi su inače drastično pogoršani nakon što je Ankara oborila ruski ratni avion u blizini sirijske granice u novembru.

Sa druge strane, Rusija ima bliske vojne veze sa Jermenijom, koja je domaćin ruske vojne baze u Giumri, prenose agencije.

Ova oštra suprostavljanja navela su analitičare na zaključak da postoje rizici da neredi u Nagorno-Karabahu mogu da dovedu do opasnijih sukoba između Turske i Rusije, koji su se već zavadili zbog rata u Siriji.

Foto AP/ Albert Khaćatryan/Photolure

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh