Svet

Turska neće Kurde za stolom

A regionalne sile Turska, Saudijska Arabija i Katar podržavaju različite opozicione grupe u Siriji i dogovora oko toga koje od njih se bore protiv terorizma izgleda još nema. Jer iako je delegacija umerene sirijske opozicije saopštila da je dobila poziv švajcarske vlade za boravak u toj zemlji, ključni poziv za pregovarački sto od Stefana de Misture, specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN, juče ni njima još nije bio stigao. Aktuelne sirijske vlasti predstavljaće, javljeno je, potpredsednik Sirije Bašar al DŽafari.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je izjavio da bi bilo nefer i kontraproduktivno, a značilo bi i kršenje međunarodnog prava kad bi Kurdi iz pregovora bili isključeni, a ruski mediji tvrde da Kurdi sve više potiskuju Islamsku državu i tako sve više pomeraju teritoriju pod svojom kontrolom ka Turskoj, na šta Ankara sigurno ne gleda blagonaklono. Turska se posebno protivi učešću predstavnika kurdskog demokratskog saveza čiji je lider Saleh Muslim više puta boravio u Moskvi. Poslednjih dana se spekulisalo s navodnom namerom SAD da podignu vojnu bazu na teritoriji koju kontrolišu Kurdi kako bi im efikasnije pomogli u borbi protiv islamske države, što bi značilo podršku SAD kurdskoj stvari, ali te informacije nisu dobile konačnu potvrdu.

Američki državni sekretar DŽon Keri i potpredsednik SAD DŽo Bajden poslednjih su dana imali intenzivne razgovore sa svojim saveznicima u regionu, Saudijskom Arabijom odnosno Turskom, i Keri je saopštio da su SAD i njeni saveznici spremni za početak pregovora. Do juče nije bilo jasno da li to znači da je Saudijska Arabija odustala od namere da međusirijske pregovore preseli u Rijad, a Turska od protivljenja kurdskom učešću.

Prva faza pregovora među samim Sirijcima trebalo bi da traje dve-tri nedelje i da se okonča postizanjem pregovora o prekidu vatre na celoj sirijskoj teritoriji. Ukupno bi međusirijski pregovori trebalo da traju šest meseci rekao je Mistira i da se pozabave prelaznim periodom, izradom novog ustava i predsedničkim i parlamentarnim izborima u Siriji. Pregovori će se voditi po planu koji je Grupa za podršku Siriji dogovorila u Beču, a usvojile su ga i UN.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh