Gradovi

Tusk: Nepredvidiv ishod referenduma o izlasku Britanije u EU

STRAZBUR – Predsednik Evropske unije Donald Tusk upozorio je u utorak da je referendum o izlasku Britanije iz EU „nepredvidiv više nego ikad ranije“ i da bi reformski sporazum EU koji bi Britance ubedio da ostanu u evropskom bloku mogao da predstavlja poteškoću.

„Od danas, rezultat referenduma je u većoj meri nepredvidiv nego ikada ranije“, rekao je Tusk u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu.

„Vreme je od značaja i zbog toga ću raditi naporno na postizanju sporazuma već u februaru. To neće biti lako, ali je i dalje moguće“, kazao je on.

Tusk je podsetio da je na sastanku lidera EU na samitu u Briselu u decembru pokazana spremnost za kompromis uprkos zabrinutosti o „specifičnim pitanjima“.

Najkontroverzniji predlog britanskog premijera Kamerona odnosi se na četvorogodišnju zabranu na socijalna davanja za migrante iz EU koji rade u Britaniji, za koji kritičari kažu da je diskriminatorski i da predstavlja pretnju slobodi kretanja u EU, podsetio je AFP.

Kameron, takođe, želi da EU pruži Britaniji garancije protiv veće političke integracije, da zaštiti države koje ne koriste evro kao valutu i ojača ekonomsku konkurentnost.

Predsednik EU predsedavaće samitom u februaru u Briselu na kome će biti reči o Kameronovim zahtevima.

Referendum bi trebalo da se održi do 2017, ali britanski zvaničnici poručuju da bi on mogao da bude održan već na leto.

Tusk je istakao da će izneti „konkretan predlog“ za sve lidere EU po britanskim zahtevima i ponovio da neće biti kompromisa po „suštinskim vrednostima kao što su ne-diskriminacija i sloboda kretanja“.

„U isto vreme uradiću sve u mojoj moći da pronađem zadovoljavajuće rešenje, takođe, za britansku stranu“, dodao je Tusk.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh