Gradovi

Tusk početkom marta u državama balkanske rute

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posetiće od 1. do 3. marta Beč, Ljubljanu, Zagreb, Skoplje i Atinu, prestonice država balkanske rute, saopšteno je iz Brisela.

U saopštenju iz njegovog kabineta se navodi da će Tusk tokom ovih poseta nastaviti da radi na postizanju evropskog konsenzusa o pristupu migrantskoj krizi i pripremama za samit EU-Turska 7. marta i sastanak Evropskog saveta 17. i 18. marta.

Tusk će se fokusirati na glavne države zapadnobalkanske rute nakon što je na februarskom Evropskom savetu odlučeno o povratku na stanje prema kojem sve članice Šengenske zone u potpunosti primenjuju pravila kontrole šengenskih granica i odbijaju da puste na spoljnim granicama državljane trećih zemalja koji ne zadovoljavaju uslove ili nisu podneli zahtev za azil.

„Obnova potpunog funkcionisanja Šengenske zone će potrajati i moraće da je prate mere koje se odnose na humanitarne posledice po pogođene zemlje članice, kao i humanitarnu pomoć sirijskim izbeglicama i zemljama susedima Sirije“, stoji u saopštenju.

Tusk će se, nakon posete državama balkanske rute, 4. marta sastati u Briselu sa generalnim sekretarom NATO i izvršnim direktorom Fronteksa.

AP Photo/Virginia Mayo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh