Gradovi

Tužilaštvo traži 10 godina zatvora za Marka Miškovića

BEOGRAD – Tužilaštvo za organziovani kriminal predložilo je danas da Marko Mišković, sin vlasnika Delta holdinga, bude osuđen na 10 godina zatvora zbog učešća u poslovima kojima su oštećena putarska preduzeća u Srbiji, kao i za utaju poreza.

Tužilac je u završnoj reči na suđenju u Specijalnom sudu zatražio da Marku Miškoviću bude izrečena i novčana kazna od milion dinara.

Za vlasnika Nibens korporacije Mila Đuraškovća tužilaštvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora zbog toga što je oštetio putarska preduzeća, ali i kruševačku fabriku maziva, čiji je vlasnik bila pomenuta korporacija, kao i novčanu kaznu od milion dinara.

Za ostale optužene, njih još ukupno 13, tužilaštvo je predložilo kazne od sedam do 12 godina zatvora, kao i za dvoje optuženih novčanu kaznu od po milion dinara.

Na početku izlaganja završne reči koja je trajala više od dva sata, tužilac je naveo da smatra da je tokom suđenja izvedeno dovoljno dokaza iz kojih je nesumnjivo uvrđeno da su optuženi izvršili krivična dela i da sud može da ih prolasi krivim i osudi.

Završnica ovog suđenja vodi se bez vlasnika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića, jer je sud odlučio da se ne čeka Miškovićev oporavak zbog problema sa zdravljem, zbog čega mu je postupak razdvojen krajem prošle godine.

Vlasnik „Delta holdinga“ neće moći još najmanje tri sedmice da dolazi na suđenje zbog nedavne operacije.

Završna reč odbrane, odnosno branilaca i optuženih, počeće u petak, 29. januara, a prvi bi trebalo tada da govori branilac vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovća, advokat Zoran Ateljević.

Nakon što svi branioci i optuženi izlože završnu reč, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Suđenje Miroslavu Miškoviću, koji se tereti za nanošenje štete putarskim preduzećima i utaju poreza, razdvojeno je krajem prošle godine od postupka vlasniku „Nibens grupe“ Milu Đuraškoviću i ostalih optuženih, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Na optuženičkoj klupi sada su Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Protiv Miškovića i Đuraškovića, kao i još osam optuženih, pokrenut je 2012. krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Slučaj FAM pokrenut je pre postupka protiv Miškovića.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pašosi su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Foto Tanjug, O. Toskić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh