• Novosti online

  У Египту забрањују покривање лица жена

  Посланици египатског парламента ускоро би могли да расправљају о нацрту закона којим би се забранило да жене носе верски вео који прекрива лице – никаб, на јавним местима и државним институцијама, укључујући школе.

  Шта је хиџаб а шта никаб
  Најшири појам хиџаба (буквални превод са арапског је завеса) не подразумева само покривање тела код жена одећом, лица и тела, већ и манире, смерност у понашању. Ипак, усталило се да се реч хиџаб користи за одевни предмет – вео, мараму којом се покривају коса и рамена. Може да буде различитих боја и у зависности од земље до земље разликују се модели и начини повезивања.Никаб је мањи комад тканине за лице, увек црне боје и карактерише га узан прорез за очи.Бурка је мантил којим жена покрива своје тело од главе тј. косе до пета. У појединим земљама за тај комад користи се реч абаја. Оно што је интересантно, сви комади иако су последњих деценија постале мета негативних стереотипа и изругивања, предмет спорења религијских традиционалиста и са друге стране бораца за женска права, све више постају део модне индустрије. Угледна имена из света моде: италијански бренд „Долче и Габана”, „Барбери” , „Уникло” и многи други управо у своје широке палете производа уврстили су ове модне комаде, врхунски дизајниране и скупе.

  Како је пренео британски „Индепендент” у припреми је нацрт закона о забрани ношења црног вела на јавним местима и то због, како се појашњава, става да сакривање лица није у складу са исламом и да Куран прописује само да се жене скромно облаче и покривају косу.

  У овој држави са већински муслиманским становништвом свакодневне су сцене да жене носе преко лица никаб, црни вео од лагане тканине са уским прорезом за очи.

  Један од заговорника да је то погрешно тумачење религије јесте и посланица Амна Носер, професорка упоредног права.

  „Ношење вела преко лица у ствари има не-исламске корене. То је јеврејска традиција која се појавила на Арапском полуострву пре ислама”, изјавила је Носер за британски лист.

  Универзитет у Каиру увео је прошлог месеца интерну забрану по којој медицинске сестре и лекарке не смеју да носе овај део ношње током наставе у медицинским школама, факултету као и у болницама. Појашњено је да се „њиме спречава ефикасна комуникација и да лице без верског обележја запосленог штити права и интересе пацијената”.

  Оваква одлука сигурно ће наићи на оштру критику заговорника теолошке традиције.

  Министар просвете Мохеб ал Рафаји најавио је још прошле године могућност да се девојчицама у школама забрани ношење никаба и бурке, поготово онима у нижим разредима, тј. онима које нису ушле у пубертет. А то не би била новина у овој држави. Још 1994. године тадашња влада ревидирала је правне норме и забранила да девојчице млађе од 12 година у учионицама морају да покривају косу и тело.

  Међутим, само две године касније због осуде да је то неисламски, Врховни суд је тај акт прогласио неуставним.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com