Novosti online

У којим медијима станује опозиција

Када и најлошије обавештен грађанин Србије може да буде сигуран да су избори близу? Чим у медијима почну најаве да ће ускоро бити отворен аеродром „Морава” у Лађевцима. У последњих седам година почињао је са летењем неколико пута. Увек уочи избора. И овогодишња кампања стартовала је управо са том причом.

Али најновија најава отварања „Мораве” у медијима је дочекана са много више подсмеха него што је то био случај ранијих година. Да ли је то знак да се медијска сцена прилично променила?

Улогу Б 92 као лидера међу опозиционим електронским медијима преузела је Н-1, кабловска телевизија у власништву америчког инвестиционог фонда ККР која је започела са радом септембра 2014. Некадашњи лидери Демократске странке у позитивном контексту се последњих месеци приказују на страницама „Курира” што је пре само две године била реткост. То је потврдио и газда Александар Родић, који је покајнички признао да је некад био члан изборног штаба СНС-а. У време љубави овог таблоида и власти, опозиционари су или игнорисани, или су њихове изјаве оцењиване као скандалозне и лицемерне.

Познаваоци медијских прилика коментаришу да је Александар Родић улогу српског Мардока веома нерадо препустио Драгану Ј. Вучићевићу, уреднику тренутно најпродаванијег „Информера”. Наиме, познато је да на изборима у Енглеској побеђује онај ко добије наклоност таблоида у власништву медијског магната Руперта Мардока. Али ово почасно звање Вучићевић би ипак морао да подели. Не само са власником ТВ Пинк Жељком Митровићем, чији је уређивачки концепт у хармонији са онима на власти, већ и са уредницом Студија Б и презимењакињом Иваном Вучићевић. Нарочито ако СНС овлада и Војводином, будући да је део програмског садржаја ове београдске телевизије посвећен и проблемима северне српске покрајине. Засад је емисија „Хоризонт” ове телевизије ретка платформа са које се у Војводини чују опозициони тонови у односу на власт ДС-а и Бојана Пајтића.

У офанзиву на напредњаке „Курир” је кренуо након што се премијер Вучић успротивио покушају непријатељског преузимања „Политике” од медијске империје породице Родић. У тај рат против власти кренули су наоружани лажним аферама и текстовима преузетих из других медија. Тако је „Курир” 21. јануара објавио да је „Вучићев шофер за шест месеци постао милионер”. Ова прича о сумњивом богаћењу председника општине Земун Дејана Матића већ је обелодањена на порталу „Пиштаљка”, али је редакција „Курира” представила као своју. Нарочито је занимљив детаљ да је текст постављен на „Пиштаљци” још у марту прошле године, али га је „Курир” (зло)употребио тек са 10 месеци закашњења. Овај податак је доказ да „Куриров” однос према власти нема много везе са борбом за слободу медија, како они представљају нов уређивачки концепт.

У новом погледу на Србију, њихова жртва био је и ватерполиста Стефан Митровић, који је на насловници „Курира” 27. јануара могао да прочита „Испалио сам Тому, стао сам уз народ!”, са инсинуацијом да је млади спортиста намерно избегао руковање са председником Томиславом Николићем приликом додела златних медаља на Европском првенству. Митровићев деманти да се окренуо публици која је скандирала његово име и да није одмах приметио председника, са којим се потом руковао што су камере и забележиле, сутрадан је у „Куриру” објављен са дозом скепсе и у дну претпоследње странице листа.

Но зато читаоци „Курира” све чешће могу да прочитају шта о актуелној власти мисли бивши министар привреде Саша Радуловић, лидера покрета „Доста је било”. Докази о ранијим сукобима Радуловића и „Курира” уклоњени су и са Гугла. Обрисани су сви текстови у којима је овај таблоид повезивао Радуловића са криминалним радњама. Лидер покрета „Доста је било” објашњавао је да је уклањање тих текстова резултат судског спора, а не склапања некаквог тајног пакта. У спомен на некадашња размимоилажења остао је само Радуловићев твит у којем је крајем 2014. године поручио: ’Курир’ и ’Информер’ нису новине. Људи који тамо примају плату нису новинари”.

Критике власти, а посебно актуелног премијера, преовлађују на таласима Слободне Европе и регионалне телевизије Н-1. За разлику од „Курира”, у којем се у зависности од пословних аранжмана породице Родић критикује само власт или само опозиција, сајт „Телепромптер” је један од малобројних портала на којем се могу наћи критике на рачун припадника свих политичких струја без обзира на то да ли су на власти или у опозицији. Критикују писање „Курира”, али и „Информера”, потезе Александра Вучића, Бојана Пајтића, Саше Радуловића…

Насупрот „Телепромптеру”, редакције појединих портала бирају кога ће да критикују и када ће се бавити истраживачким новинарством. Амерички Пројекат за извештавање о организованом криминалу и корупцији (ОЦЦРП), који финансирају Америчка агенција за међународни развој (Усаид) и Сорос и чији су овдашњи чланови БИРН и КРИК, 2014. године доделио је Владимиру Путину награду за најкорумпиранију особу. Директор ОЦЦРП-а за Балкан Ендру Саливан објаснио је ту одлуку речима да је Путин у својој земљи „институционализовао криминал, од Русије направио машину за прање новца, криминализовао Крим и источни део Украјине”…

„Путин је био финалиста сваке године, па му ово признање додељујемо за животно дело. Унео је новине сарађујући са организованим криминалом. За њега су лични интереси и интереси његове земље једно те исто – рекао је Саливан, човек који је стожер новинарске истраживачке мреже о корупцији која покрива двадесетак земаља од Балкана до Централне Азије. Занимљиво је да је Саливан новинар којег су босански медији својевремено оптуживали за рекетирање.

————————————————————-

„Курир” опет мења курс

Главни уредник „Курира” Ратко Фемић два дана на друштвеним мрежама подржава КРИК и позива министра Лончара да објасни однос са „земунским кланом”, али је својеврсни феномен да лист који он уређује о тој афери није објавио ни слова. О узроцима најновије промене уређивачке политике „Курира” засад се само нагађа, а као могући разлог наводи се и чињеница да је „Куриру” последњих месеци осетно опао тираж. „Адрија медија група”, која издаје „Курир”, јуче је објавила да је нова генерална директорка АМГ постала Ивана Словић Крчадинац. До сада је ту функцију обављао Александар Родић, син оснивача „Курира” Радисава Раје Родића.

————————————————————-

УСАИД и избори

Ова изборна сезона у односу на последње две разликује се и по томе што је Америчка агенција за међународни развој (Усаид) одлучила да издвоји позамашну своту новца у те сврхе. У конкурсу који је објавила почетком фебруара наводи се да ће 450.000 долара да додели једној коалицији организација чија ће обавеза бити да обавести грађане о изборима, односно о кандидатима за које могу да гласају, али и да након избора прати судбину изборних обећања.

Интересантно је и то да је убрзана процедура, па ће се коначна одлука донети за 50 уместо за уобичајених 150 дана.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh