• Gradovi

  У облаке нема ко да пуца

  Прокупље – Због ниске надокнаде, али и велике одговорности коју имају противградни стрелци, од некадашњих двадесетак бар половина противградних станица на територији Прокупља, где се око 70 одсто становништва бави пољопривредом, ни ове године неће бити у функцији у случају временских непогода.

  У градској управи кажу да немају начина да противградне стрелце, као у ранијем периоду додатно финансијски стимулишу из градске касе, јер би тиме кршили закон. Градоначелник Прокупља Александар Симоновић каже да је топлички крај углавном пољопривредни, тако да ће из градског буџета средства бити издвојена за противградну заштиту, али не и новац за стрелце.

  – За први део сезоне, Република Србија финансирала је куповину ракета, а локална самоуправа финансираће куповину ракета за други део сезоне. Међутим, кад су у питању стрелци, они добијају новчану накнаду од републике. Не постоји законска могућност да град Прокупље плаћа њихово ангажовање – рекао је Симоновић.

  Он није могао да појасни како је, од десетак локалних самоуправа које покрива Радарски центар у Крушевцу, град Прокупље један од ретких који није обезбедио додатна средства за рад противградних стрелаца које држава плаћа 4.000 месечно, што је, како тврде, испод сваког минимум за посао који је одговоран.

  – Противградна заштита је преко потребна, јер је овај крај претежно воћарски и народ од тога живи. Окрњена противградна заштита у којој више противградних станица не ради него што је у функцији, нема потребну ефикасност – каже Синиша Станковић, пољопривредник.

  Тако ће поља и ове године остати већим делом незаштићена, иако је, према речима пољопривредних стручњака, само прошле године штета од града вишеструко премашила износ који је требало издвојити за рад противградних стрелаца, а то су на својој кожи највише осетили мештани села где је градоносни облак у неколико наврата преполовио и уништио род облачинске вишње, али и других усева и пољопривредних култура, попут кукуруза, пшенице, шљиве.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com