Gradovi

U opštini Lučani evakuacija najugroženijih, sutra bez nastave u školama

U Čačku je jutros proglašena vanredna situacija, zbog obilnih padavina koje su uzrokovale poplave u nekoliko mesto u tom gradu i okolini, a najkritičnije je u selima duž reke Čemernice.

Normalizovan saobraćaj Gornji Milanovac-Preljina-Čačak

Put Gornji Milanovac – Preljina – Čačak otvoren je za sve kategrije vozila, nakon što se voda povukla sa kolovoza, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Prema saopštenju AMS-a saobraćaj je profunkcionisao od 8,50 sati.

ČAČAK, LUČANI – U Čačku je jutros proglašena vanredna situacija, zbog obilnih padavina koje su uzrokovale poplave u nekoliko mesto u tom gradu i okolini, a najkritičnije je u selima duž reke Čemernice.

Načelnica Gradskog štaba za vanredne situacije Bojana Ikodinović je apelovala na stanovnike Konjevića i Preljinske Baluge da odmah počnu sami da se evakuišu.

Čemernica se izlila i u svom gornjem toku u selu Vranići, a Gorevnička reka u Gornjoj Gorevnici.Prema njenim rečima obilne padavine i bujične reke ugrožavaju domaćinstva, a u Preljini reka Čemernica se ponovo izlila.

Slična situacija je u selima Trbušani, Miokovci Vranići i nizvodno sa desne i leve obale Morave.

I u opštini Lučani proglašena je vanredna situacija. Opštinski štab za vanredne situacije odluku o vanrednoj situaciji je doneo u ranim jutarnjim satima nakon izlivanja reke Bjelice, pritoka Gorušice, Vranjičke, Tijanske i Markovačke reke.

Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča – Čačak preko Jelice je obustavljen.

U toku protekle noći na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta, voda je ušla u desetine kuća u naseljima Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i stambeni objekti u naseljenom mestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekati.

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike „Milan Blagojević“ u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema struje .

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega je posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i deo brda ispod Liške stene.

Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe JKP Komunalac, JP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioni i opštinski štab za vanredne situacije. Prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer reka i pritoke i dalje rastu.

Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i preti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh