Gradovi

U Pomoravlju manje krivičnih dela

JAGODINA – Načelnik Policijske uprave (PU) u Jagodini Dragan Obradović, ocenio je stanje bezbednosti na teritoriji Pomoravskog okruga stabilnim i istakao da je u prošloj godini smanjen broj krivičnih dela za 147, krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocima za 124 i otkriveneo više krivičnih dela sa elementima korupcije.

„Akcenat u radu je bio na smanjenju broja krivičnih dela, posebno onih sa elementima nasilja, kao i na suzbijanju korupcije, zloupotreba u privredi i opojnih droga“, rekao je Obradović danas Tanjugu.

Radeći na suzbijanju trgovine drogom, realizovane su 132 zaplene, pronađeno je oko 125 kilograma raznih vrsta narkotika 18 kilograma marihuane i heroina oko 6,7 kilograma.

Podignute su 53 krivične prijave protiv 84 lica za dela u vezi sa drogom, istakao je Obradović.

Policija u Jagodini presekla je i međunarodni lanac trgovine narkoticima iz Turske koji je organizovan od strane lica sa područja ove Policijske uprave i tom prilikom zaplenjeno šest kilograma čistog heroina, dodao je on.

Kada je reč o korupciji, prošle godine su otkrivena 104 dela sa elementima korupcije, „a najčešća krivična dela su bili nesavestan rada u privrednom poslovanju 26, zloupotreba službenog položaja 22, pronevera 20, prmanje mita 15 i davanje mita 14“, precizirao je Obradović i istakao da je „subijanje krivičnih dela sa elementima korupcije i dalje jedan od prioritetnih zadataka PU u Jagodini“.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta najčešća krivična dela su bile krađe i teške krađe. Na meti nisu bile podrumske prostorije, pomoćni objekti, objekti u izgradnji a u manjoj meri kuće i stanovi.

„Procenat rasvetljenosti je veoma dobar, rasvetljeno je 70 odsto krađa i 67 odsto krivičnih dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila i oko 50 odsto teških krađa i razbojništava“, istakao je Obradović.

U prošloj godini nije bilo nerasvetljenih ubistava ni teških ubistava, istakao je Obradović i napomenuo da je bilo „jedno krivično delo ubistvo i dva krivična dela teško ubistvo“.

„U odnosu na 2014. godinu isti je broj krivičnih dela teško ubistvo, a broj ubistava je smanjen sa četiri na jedno“.

U prošloj godini je podneto 65 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici, devet više nego godinu dana ranije.

Obradović je ocenio da „problem nasilja u porodici treba veoma ozbiljno shvatiti i policija čini sve što je u njenoj nadležnosti kako bi ohrabrila žrtve da prijave nasilnike“.

Konstantno se radilo i radi na podizanju stepana bezbednosti u školama, na sportskim prirtedbama, u saobraćaju i drugim sferama iz oblasti MUP, dodao je on.

Obradović je istakao da je prošle godine bilo i manje saobraćajnih nezgoda, 639 što je 35 manje nego 2014. godine, a manji je i broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima za 38 u odnosu na godinu ranije.

Pomoravski okrug čini grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac.

Foto Tanjug, D. Aničić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh