Svet

U ponoć treba da stupi na snagu prekid vatre u Siriji

Prekid vatre u Siriji trebalo bi da stupi na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, odnosno u 23.00 sati po srednjoevropskom vremenu.

ujedinjene nacije njujork beta ap osamu honda

Pročitajte još:

Keri: Postoji i plan B za Siriju

Moskva: Ne bombardujemo civile

Sirijska opozicija je saopštila da će poštovati primirje, ali je izrazila veliku zabrinutost zbog nedostatka jasnog mehanizma za primenu tog sporazuma.

Glavna sirijska opoziciona grupa je juče saopštila da će poštovati privremeni prekid vatre u Siriji „tokom dve nedelje“, dok je sirijska vlada u utorak objavila da je prihvatila uslove sporazuma o prestanku neprijateljstava.

Vlada je saopštila da će obustaviti oružane operacije, ali da će „nastaviti sa antiterorističkim naporima“ protiv Islamske države (IS), Al Kaide i njenih ogranaka, koje su isključene iz sporazuma o prekidu vatre koji su SAD i Rusija objavile u ponedeljak.

Sirijska vlada je u saopštenju naglasila značaj zapečaćivanja granica i zaustavljanja spoljne podrške oružanim grupama, kao i „sprečavanja tih organizacija da jačaju svoje kapacitete ili da menjanju svoje položaje, kako bi se izbegao raskid sporazuma“.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije istaklo je da će vladine snage imati pravo da odgovore na bilo kakvo kršenje sporazuma od strane pobunjenika.

Rusija je dobila informacije da su sve strane u Siriji, za koje se očekuje da će učestvovati u prekidu neprijateljstava, spremne da to učine, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, dok Rojters, pozivajući se na izvore bliske mirovnim pregovorima, prenosi da je „velika većina“ oružanih grupa signalizirala da će poštovati sporazum.

Putin je, na sastanku sa zvaničnicima ruske Federalne službe bezbednosti, istakao da će mirovni proces u Siriji biti težak, ali da nema alternativu.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da Rusija očekuje da će Savet bezbednosti UN usvojiti rezoluciju kojom bi se potvrdio sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji.

Lavrov je, međutim, napomenuo da niko ne može sto odsto da garantuje da će sporazum biti primenjen.

U pogledu poštovanja sporazuma skeptična je Turska koja, kako je danas izjavio portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, izražava ozbiljnu zabrinutost u pogledu sporazuma o prekidu neprijateljstava u Siriji zbog sukoba koji i dalje traju.

Turska će odgovoriti na svaku vrstu incidenta koji bude pretio da ugrozi nacionalnu bezbednost zemlje, rekao je Ibrahim Kalin na konferenciji za novinare u Ankari, ali je istakao da Ankara ne planira da pokrene jednostranu kopnenu operaciju u Siriji.

Ukoliko se ne održi predloženi prekid neprijateljstava u Siriji i ne dođe do političke tranzicije, iz Moskve i Vašingtona čuju se različite opcije – Lavrov kaže da ne postoji alternativni plan sporazumu o primirju u Siriji usaglašenom sa SAD, dok američki državni sekretar Džon Keri najavljuje „plan B“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh