Novosti online

У Пријепољу промовисан систем за видео надзор шума

ПРИЈЕПОЉЕ – У Пријепољу је промовисан Систем за видео надзор шума, који би требало да предупреди пожаре и уништавање шума. Реč је о првом пројекту такве врсте у Србији, а покренули су га Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије, Одељења за ванредне ситуације општине Пријепоље и Јавно предузеће „Србија-шуме” – Шумско газдинство у Пријепољу.

„Овакав систем има могућност да у сваком тренутку открије пожар на шумским комплексима и да га већ у најранијем стадијуму ширења поуздано идентификује и прецизно дојави”, рекао је директор „Србијашума” Предраг Алексић.

Пројекат је вредан око 470.000 евра а спроводи се средстима Европске уније. У опрему за видео надзор шума у општини Пријепоље уложено је око 170.000 евра, речено је на промоцији пропјекта.

„У питању је високо софистицирана опрема са изузетно осетљивим камерама високе резолуције које су инсталиране на ТВ репетиторима преко којих се надгледа чак 75 одсто шума у овом крају, рекао је агенцији Бета начелник Службе за ванредне ситуације у Пријепољу Горан Посркача.

Опрема се састоји и од видео линкова који комуницирају између себе као и са сервером који је инсталиран у МУП-у, одакле се шаље сигнал у Оперативни центар „Србијашума” и ватрогасне јединице, рекао је он. Систем видео надзора који је данас промовисан у практичној примени је од почетка године.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh