Novosti online

У Србији скоро милион корисника кабловске телевизије

Тржиште кабловске телевизије у Србији се укрупњава, али због нелојалне конкуренције и мобилних телефона све више опада број кабловских корисника, којих сада има нешто мање од милион, речено је на панелу „Тржиште кабловске телевизије и заштита конкурентности у Србији”. Према неким проценама, у Србији има више од 250 кабловских и интернет провајдера и још много нерегистрованих, рекао је Слободан Милинковић из провајдера Коперникус технолоџи.

„Број корисника опада због свега што се дешава на тржишту и због нових технологија. Имате разне апликације на мобилним уређајима којима можете пратити различите програме”, навео је он.

Како каже, многи од њих нису ни регистровани за такву делатност, али дају под повољним условима садржаје и представљају школски пример нелојалне конкуренције.

„Други разлог је слаба куповна моћ становништва и могућност да грађани, уз рисивер који кошта око 20 евра, прате програме преко антене. Тако може да се гледа између 25 и 30 програма и они за то не плаћају ништа и то углавном раде људи из руралних подручја”, рекао је Милинковић.

Виши саветник у Комисији за заштиту конкуренције Марина Јоксимовић је рекла на панел дискусији, коју је организовао Данас конференс центар, да је важно обезбедити једнаке могућности свим учесницима на тржишту.

„Да не буде неко вештачки ограничен од стране другог учесника на тржишту, а који има доминантан положај на тржишту. Није спорно да буде доманантан, али јесте ако то злоупотребљава”, рекла је Јоксимовић.

Она каже да сада не постоји праг за који може да се каже да је неко доминантан на тржишту додајући да је по ранијем закону тај праг био 40 одсто тржишног удела. Виши правни саветник у Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) Марија Ћосић је рекла да се то тело не бави кабловским операторима, али да контролишемо да ли се штите ауторска права.

„У Србији има 98 кабловских оператора, што није мали број. Такође издали смо 142 дозволе за пружање медијских услуга на захтев. То су домаће кабловске телевизије, а поред њих имамо и море страних програма које кабловски оператори дистрибуирају”, навела је Ћосић. На скупу је речено да треба уредити кабловско тржиште у Србији тако да корисник може да бира, а не да опертери могу да раде шта хоће.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh