Gradovi

U srpskoj policiji u poređenju sa regionom najviše žena

BEOGRAD – U srpskoj policiji 23 odsto zaposlenih su pripadnice ženskog pola, što je najveći procenat u regionu, ali one mahom rade na administrativnim poslovima, rečeno je danas na konferenciji „Žene u policiji – slučaj Zapadni Balkan“.

Na konferenciji koju je organizovala regionalna mreža organizacija civilnog društva Pointplus rečeno je i da žene u policiji nemaju jednake šanse za napredak u karijeri i da i dalje postoje brojne predrasude sa kojima se na poslu svakodnevno suočavaju.

Evropski standard zastupljenosti žena u policiji je oko 30 procenata, a prema dostupnim informacijama u Srbiji trenutno žene čine 23 odsto zaposlenih, u Makedoniji 18, na Kosovu 14, Bosni i Hercegovini 13, Albaniji 10 i Crnoj Gori devet odsto, naveli su učesnici konferencije.

Veliki problem predstavlja i činjenica da su žene u policijama širom regiona manje zastupljene na rukovodećim pozicijama i operativnim i poslovima uniformisane policije.

Istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Aurelija Đan rekla je da, iako je ženama formalno pružena mogućnost da se školuju za policijski poziv i obavljaju ovu vrstu posla, njima još teško da budu ravnopravne sa svojim kolegama jer u policiji postoji podela na „muške i ženske poslove“.

Ona je navela da od 2000. godine u Srbiji postoji permanentan rast broja žena u policiji, ali da je nužna kampanja podizanja svesti javnosti.

„Trenutno u policiji muškarci uglavnom obavljaju dužnosti koje su u vezi sa visokim nivoom fizičke i psihičke izdržljivosti, kao i sa primenom sredstava prinude i radom u specijalnim jedinicama. Sa druge strane, ženama se dodeljuju administrativni, pravni, finansijski i analitički poslovi“. rekla je Đan.

Na skupu, koji je organizovan na Međunarodni dan žena, rečeno je i da se žene zaposlene u policiji suočavaju sa problemima u smeštaju, sa uniformama, zaštitnom opremom i naoružanjem, ograničene mogućnostima za usavršavanjem..

Panel diskusija je zajednicka inicijativa regionalne mreže organizacija civilnog društva Pointplus, čiji rad podržava EU kroz regionalni program „Podsticanje civilnog društva“.

Mrežu čine Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Analitika iz Skoplja, Centar za sigurnosne studije iz Sarajeva, Institut Alternativa iz Podgorice, Institut za demokratiju i medijaciju iz Tirane i Kosovski centar za bezbednosne studije iz Prištine.

Foto Tanjug/ Z.Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh