Novosti online

У Суботици 181 радник вишак у јавном сектору

Суботица – У наредна два месеца у јавном сектору требало би да буде 181 запослен мање, одлучило је последњег дана јануара Градско веће. Уместо досадашњих 2.554 у Градској управи и укупно 74 предузећа, установа и месних заједница, требало би да остане 2.373 ангажованих на неодређено време. Судећи по том броју, градски буџет је „фабрика” са највише запослених у Суботици.

Одлука ступа на снагу по објављивању у „Службеном листу”, што се може очекивати за неколико дана, али остаје још нејасно како ће се она спроводити, посебно у предузећима и установама од којих се очекује веће смањење запослених. У одлуци се каже да предузећа и установе имају рок од 60 дана да је спроведу. Како је „Политици” речено у више предузећа, још нису добили званичан допис из градске управе о максималном броју запослених на одређено време, нити сугестије како да спроведу отпуштање.

Списак предузећа и установа за сада је могуће пронаћи међу одлукама Градског већа на званичној интернет-страници града. Тачно половину списка од 74 буџетска корисника које погађа ова рационализација чини 37 месних заједница у којима недирнуто остаје по једно радно место. Рационализација је такође била блага према предузећима и установама које имају мање од десет запослених где готово да неће ни бити отпуштања.

Број оних који ће бити отпуштени разликује се од предузећа до предузећа. Неки ће се можда изненадити да у предузећима која су незванично словила као својеврсна „ниша” за партијска запошљавања готово да нема вишка радника. Тако у предузећу „Чистоћа и зеленило” према програму рада за 2015. годину има 284 радника, или тачно колико и предвиђа рационализација Градског већа. Додуше, треба рећи да је то предузеће у 2014. години имало 305 запослених.

Слична је ситуација и у „Паркингу”, где ће сви сачувати своја радна места, јер по програму рада имају 74 запослена, од чега је једно лице на одређено време (предвиђено 73 запослених на неодређено време). Међутим, изгледа да ће чак 15 запослених бити вишак у Дирекцији за изградњу града која тренутно има 97 радника, а по одлуци Градског већа не би смела да има више од 81 запосленог. „Водовод и канализација” исто имају вишак запослених, рационализација предвиђа 210 радника, а тренутно их у предузећу има 224.

Највише недоумица има око Предшколске установе „Наша радост”. По одлуци Градског већа, највише 455 особа на неодређено време може да прима зараду из буџета. Према речима помоћника директора Вељка Војнића, у „Нашој радости” је тренутно запослено 519 особа, од тога 85 на неодређено време. Он подсећа да је број запослених у складу са одлуком која им је у кабинету градоначелника одобрена прошлог децембра, а мања од систематизације коју предвиђа министарство. С обзиром да имају око четири хиљаде деце, у различитим сменама, у групама које раде на три службена језика, уз групе на енглеском и немачком језику, они би требало да имају 545 запослених. Ипак, док не добију и званичан допис из Градске управе, Војнић није желео званично да коментарише одлуку Градског већа.

Међутим, ако се погледа „сува” математика, без улажења у кадровску структуру, када се у „Нашој радости” од броја укупно запослених одбију они који су на одређено време, број радника на неодређено време мањи од оног који се дозвољава рационализацијом. Рок од 60 дана да се придржавају рационализације не важи за „Нашу радост”, стоји у одлуци Градског већа, али се ова установа подстиче да у наредном периоду ограничи и смањи број запослених.

Ово није и последња рационализација којом би требало да смањи број запослених који зараде примају из буџета. Како „Политика” незванично сазнаје, до 2018. године још 278 људи би требало да оде из јавних предузећа и установа, те би се број запослених у Градској управи и њеним службама свео на 2.095 радника.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh