Novosti online

У Суботици нови држачи за бицикле

Суботица – У граду бициклиста напокон је дошло на ред и уређење држача за бицикле. У граду готово да и не постоји решење које одговара корисницима, те се бицикли још увек остављају на старинске гвоздене „чешљеве” где се двоточкаши закључавају ниско при земљи. То, наравно не одговара никоме, а посебно не старијим корисницима, али ове „ситнице” у урбаном уређењу често остану на маргини када се говори о уређењу града.

Скупштина града је почетком фебруара донела одлуку којом се уређују места на којима се постављају држачи за бицикле, и то на више од 30 локација у заштићеном центру града, на Палићу као и у приградским местима Бајмок и Чантавир. Такође се уређује и читав низ локација на којима би се у ширем центру, ван зоне заштите, поставили држачи за бицикле.

Овој одлуци претходила је свеобухватнија одлука о уређењу комуналног мобилијара, а на основу градске Одлуке о комуналном реду, али и подробна анализа терена. – Прво смо утврдили и пописали све постојеће држаче за бицикле, и утврдили где су све потребни. Руководили смо се начелом да су неопходни испред установа, места снабдевања, паркова, спортских терена, дакле свих места која окупљају више људи, а у приградским местима уважавали смо све захтеве самих месних заједница – објашњава за „Политику” дипл. инж. грађевине Смиљана Миленковић, просторни планер у Дирекцији за изградњу града.

Међуопштински завод за заштиту споменика културе прописао је детаљне услове за држаче за бицикле који предвиђа изградњу надстрешнице од челика, док би сами стубови у себи имали дизајнирану шару у стилу сецесије. По овим особинама држачи бицикла уклапају се у заштићено градско језгро, као просторно историјску целину од великог значаја. – Нови држачи требало би да замене постојеће, од којих су многи били и запуштени. За кориснике су комфорнији јер се за један стуб закључавају по два бицикла и то без сагињања. Њихов изглед и локација су у функцији града, али и самих бициклиста – наводи Миленковић.

По пројекту осим што су наткривени, држачи за бицикл требало би да имају и осветљење, а у будућности чак и видео надзор. Направљени су нацрти за пет врста држача, у зависности од броја бицикла који могу да прихвате. За места изван заштићеног центра планирани су слични држачи нешто једноставнијег облика.

Међутим, када ће се наћи на улицама, још је неизвесно. Дирекција за изградњу града септембра прошле године расписала је јавни позив за израду ових држача, и на продужени рок за доставу документације јавиле су се две фирме, али су њихове понуде одбијене, јер је једна имала непотпуну документацију, а друга понуда, од преко два милиона динара, била је прескупа. Нови тендер још није расписан.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh