Novosti online

У сваком од нас има и Шурде и Шојића

Синиша Павић из своје виле у Власотинцу позива телефоном шефа најчувенијег ресторана у Лесковцу.

„Доводим ти арапске инвеститоре, желе да уложе 30 милиона долара у Лесковац. Немојте случајно да оманете”, прича легендарни сценариста и намигује ми.

Готово је. Павић ме претвара у потенцијални лик. Већ се налазим у „Бољем животу”. Или је то ипак „Породично благо”? Можда „Срећни људи”? Сасвим је свеједно. Не би ме изненадило и да од Власотинца ка Лесковцу запловимо „Белом лађом”, док њоме кормилари Срећко Шојић.

Са Синишом Павићем никад се не зна у који ће вас лик претворити и у коју ће вас радњу сместити, али је извесно да је творац најгледанијих телевизијских серија у одличној форми.

Пише нову серију. Не жели да открије ни радњу, ни ликове. Не жели да открије колико ће серија имати епизода. Кад буде готова, понудиће је РТС-у. А коме друго?

Павић не користи рачунар и не губи ни секунду живота на интернету. Пише на хартији, старински.

Како се догодило да Хрват рођен у Сињу, чија је породица пре Другог светског рата дошла у Београд, постане краљ српских серија? Павић је могао да живи на Дедињу, у Њујорку, у Паризу… Могао је било где. Изабрао је Власотинце, родно место своје жене Љиљане, која му помаже у писању и пише сонгове за његове серије. Власотинце сматра својим другим завичајем.

Да ли сам у праву када кажем да су ваше серије ванвременске, не зато што се стално репризирају, већ зато што се у Србији ништа не мења. Или су ваша дела класична, а Србија се променила?

Ни у једном другом облику стваралаштва реприза не представља никакав ексцес. Ако направите нешто што вреди, сасвим је нормално да се понавља. Шта су Нушићеви комади, ако не вечне репризе? „Госпођа министарка” написана је пре сто година и непрекидно се репризира. Шта је представа „Буба у уху” коју је режирао Љубиша Ристић, која је на репертоару ко зна колико година. Сад поново читам Теодора Драјзера и изнова откривам Америку, као Колумбо. Добре књиге читамо и по неколико пута.

Да ли је Срећко Шојић вечан?

Александар Тијанић је за њега рекао да је он савршенство од лика и да је бесмртан.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh