Svet

U Varšavi samit inicijative Tri mora sa Trampom kao počasnim gostom

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Poljske Andžej Duda priredjuju danas u Varšavi samit neformalne inicijative Tri mora o privrednom i političkom povezivanju 12 zemalja srednje i istočne Evrope na kome je počasni gost predsednik SAD Donald Tramp.Predsednici zemalja Višegradske četvorke, baltičkih republika, Austrije, Hrvatske, Rumunije i Bugarske u Varšavu dolazeda, kako je najavio poljski predsednik, ojačaju jedinstvo regiona unutar Evropske unije i zajedno uklone pre svega privredne i infrastrukturne barijere, dok Poljska i Hrvatska, kao neformalni lideri inicijative,računaju i na političko povezivanje u svojevrsni blok u Evropskoj uniji.

„Inicijativa Tri mora je šansa za prevazilaženje barijera u infrastrukturi i prilika da zemlje uvide uzajmnu atraktivnost svojih tržišta. Do sada se Evropa razvijala pre svega na osi Zapad-Istok, zato je sada ključni stub povezivanje regiona od Baltika preko Jadrana do Crnog mora“, saopštila je pred samit kancelarija predsednika Poljske.

Hrvatski eksperti pripremili su spisak 157 projekata kojima će se povezati infrastruktura regiona u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija a na samitu u Varšavi jedna plenarna rasprava posvećena je transatlantskim odnosima, pošto ulaganja koja su regionu potrebna prevazilaze mogućnosti fondova za koheziju Evropske unije i izuzetno dobrodošla bi bila i američka ulaganja.

„Očigledno je da Tramp, koji ima to životno iskustvo da je biznismen, vidi potencijalne koristi u tom susretu i za SAD. Investicije u Srednjoj Evropi znače ogromne pare za razvoj infrastrukture, izgradnju puteva, železnica, energetskih mreža, gasovoda“, kazao je uoči samita predsednik Duda u intervjuu agenciji PAP.

Jedna od takvih uzajamnih koristi mogao bi da bude izvoz američkog tečnog gasa, na koji računaju Poljska i Hrvatska, a taj energent bi pomogao da se region oslobodi energetske zavisnosti od Rusije.

Zbog Trampa je samit u poslednjem trenutku premešten iz Vroclava u Varšavu koja je lakša za američko obezbedjenje.

Dok Kolinda Grabar Kitarović incijativu Tri mora naziva najvažnijom spoljnopolitičkom inicijativom Hrvatske a Andžej Duda ističe da je to sada prioritet njegove spoljne politike, ne dele sve zemlje i vlade zemalja regiona podjednak entuzijazam.

Predsednik Češke Miloš Zeman čak ni zbog samita i Trampa ne prekida godišnji odmor i, umesto Baltika, Jadrana i Crnog mora, odabrao je da se brčka u lokalnom ribnjaku pored svoje vikendice i vesla u čuvenom gumenom žutom čamcu a na internet je postavio i prve slike kraj svog lokalnog „mora“.

Bojazni, pre svega u Češkoj i Slovačkoj, izaziva pretnja da inicijativa Tri mora u političkom delu može predstavljati novo unošenje podela u EU i zbog ambicije Poljske da se prikaže kao nesporni lider nove postkomunističke Evrope u trenutku kada konzervativne poljske vlasti nižu jedan za drugim sukobe sa Evropskom komisijom oko temeljnih vrednosti Evrope, kao što je pravna država, sloboda medija i solidarnost u preraspodeli tereta izbeglica u Uniji.

Češku tako na samitu ne predstavljaju ni predsednik ni premijer a Austrija, kao jedina zapadna zemlja u incijativi, poslala je na samit samo svog ambasadora u Varšavi.

Na učešće Trampa na samitu Tri mora s podozrenjem gleda i Brisel, pošto su još u živom sećanju podele na staru opreznu i novu, proameričku Evropu koje je izazvao jedan od njegovih prethodnika Džordž Buš kada je od zemalja iz sadašnjeg regiona Tri mora dobio bezrezervnu podršku za invaziju na Irak.

 

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh