Novosti online

Убица у покушају брани се на Фејсбуку

Елведин Б, који је у бекству јер је осумњичен да је у понедељак ујутру пуцао на Изета Ајдиновића (45) у близини Новог Пазара, огласио се на друштвеној мрежи „Фејсбук” и поручио да „није онакав каквим га описују медији”. Елведин је на свом налогу практично признао да је пуцао у Ајдиновића.

„Драги пријатељи ово што сте слушали на телевизији и читали по новинама о мени јесте тачно, али желим само да кажем да ја нисам криминалац каквог ме описују”, навео је између осталог Елведин Б. Он је додао да је полицији и правосуђу, уместо што јуре њега, боље да су ухапсили Ајдиновића да „не би он то морао да ради уместо њих”.

Изет Ајдиновић Исо, који је рањен у овој пуцњави налази се на потерници Интерпола коју је за њим расписао Луксембург, сазнаје „Политика” у безбедносним службама. Ајдиновић је држављанин Србије, због чега у складу са Уставом и Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима, не може да буде изручен другој држави, у овом случају ни Луксембургу.

На Ајдиновића је пуцано само четири дана након што је његов криминални досије, заједно са подацима за још 44 особе које потражују полиције европских држава због разних кривичних дела, објављен на сајту Европске мреже за активном потрагом бегунаца (ЕНФАСТ), својеврсне невладине организације.

Подршку ЕНФАСТ-у дала је полицијска агенција Европол, која је партнер и логистичка подршка за платформу сајта. Европол није расписао потернице, нити има та овлашћења. Реч је о националним, интерним потерницама држава чланица ЕУ, што не мора да значи да су они и на Интерполовим потерницама и обрнуто.

Интерне потраге држава нису исто што и „црвене” Интерполове потернице. У случају Ајдиновића се „поклопило” да је он и на Интерполовој потерници. Луксембуршка полиција и Интерпол Ајдиновића потражују због пљачке.

„Србија поштује права својих грађана у складу са Уставом и испуњава међународне обавезе. Државе чланице Интерпола, њих 190, у складу са својим националним законодавствима не изручују своје држављане по међународним потерницама било које државе чланице Интерпола, па тако ни Србија, осим када је реч о билатералним уговорима које имамо са Црном Гором, БиХ, Хрватском и Македонијом у случају организованог криминала”, објашњава наш саговорник из служби безбедности.

У оквиру ЕУ постоји институција Европског налога за хапшење. Овај налог подразумева да чланице ЕУ хапсе и међусобно изручују своје држављане. Будући да Србија није члан ЕУ, ни по овом основу немамо обавезу да изручујемо своје држављане.

Европска мрежа за активном потрагом бегунаца (ЕНФАСТ) уз подршку Европола у петак прошле недеље објавила је сајт на којем се налазе фотографије и подаци најтраженијих европских криминалаца. Први на листи од 45 бегунаца је Салах Абдеслам, један од осумњичених за терористички напад у Паризу 13. новембра прошле године. Циљ објављивања ових информација је да јавност помогне полицији у потрази за бегунцима.

Србија има са Европолом потписане споразуме о стратешкој и оперативној сарадњи, а од 2012. године наша држава је члан јединственог информационог система који користи ова европска полицијска агенција.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh