Novosti online

Удар америчких „фантома” на базу џихадиста у Либији

Према извештајима агенција

Вашингтон, Триполи – Најмање 30 мушкараца и жена – регрута Исламске државе (ИД) – погинуло је у акцији америчке ратне авијације против џихадиста на западу Либије, пренеле су агенције.

На мети америчких ратних бомбардера Ф-15Е нашао се регрутни центар Исламске државе у месту Сабрата, на око 70 километара западно од Триполија. Нуредин Шушан, туниски екстремиста повезан са прошлогодишњим терористичким нападима у музеју Бардо и летовалишту у Сусу – „највероватније је убијен ” у нападу, пренео је „Њујорк тајмс”.

Шушан је, према западним обавештајним сазнањима, месецима у Сабрати окупљао и обучавао добровољце из арапских земаља, посебно повратнике из Ирака и Сирије.

По броју појединаца који су пристизали у Сабрату деловало је да спремају велики терористички напад, можда и у Европи, пренео је Ројтерс изјаве неименованих западних званичника.

Амерички напад био је усмерен против Шушана и „не представља почетак новог америчког рата у муслиманској земљи”, прецизирали су „Њујорк тајмсу” неименовани западни званичници.

Хусеин Давади, градоначелник Сабрате – који је у децембру због најезде џихадиста завео ванредно стање у том месту – саопштио је да је најмање 41 лице погинуло, а десетине повређено у ваздушном нападу.

Иначе, амерички председник Барак Обама прошле седмице је најавио наставак безбедњачких дејстава САД у Либији како би се спречило да ИД учврсти положаје у тој северноафричкој држави. „Задржавамо опцију да дејствујемо унилатерално”, истакао је Еш Картер, амерички секретар за одбрану у изјави за Би-Би-Си.

Либија је иначе држава са највећим доказаним резервама нафте у Африци, која четири и по године од „арапског пролећа” и убиства лидера Муамера ел Гадафија и даље нема јединствену националну владу.

„Удар на кућу на периферији Сабрате, која је већ недељама под присмотром све више западних обавештајних служби, други је случај дејства америчке ратне авијације против ИД у Либији у последња три месеца, наводи Ројтерс.

Бомбардовање објекта у области Каср Талил у Сабрати је најважнија америчка војна операција у Либији ове године, али није извесно да ће имати већег утицаја на операције Исламске државе, оцењује Би-Би-Си.

ИД дејствује у Либији већ више од годину дана, углавном у приобаљу те северноафричке државе пребогате нафтом. ИД је у 150 километара дугом појасу око Сирта (родног места убијеног лидера Муамера ел Гадафија) у централној Либији завела драконску верзију шеријатског права. Џихадисти ИД најавили су ширење акција ка нафтоносним изворима на југу Либије и циљевима изван те државе.

Најновије процене западних обавештајних служби говоре да у Либији делује између 2.000 и 6.000 следбеника Исламске државе.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh