Gradovi

Udovičić: Stopa nezaposlenosti mladih 47 odsto

KOPAONIK – Stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine je 47 odsto, rekao je danas ministar omladine i sporta Vanja Udovičcih i pozvao privrednike da daju šansu mladima za praksu, a potom i za zaposlenje.

Privatnici kažu da su očekivanja mladih posle završenog fakulteta ogromna, a ne mogu svi da budu direktori, menadžeri sa velikim platama, a s druge strane nemaju adekvatna znanja za posao za koji apliciraju, rekao je Udovičić na plenarnoj sednici Kopaonik biznis forumu

Prema njegovim rečima, došlo se do podatka da mladi nisu mnogo spremni da prihvataju sugestije i nova znanja.

Ti zaključuci su dobijeni nakon razgovora sa predstavnicima najuspešnijih kompanija u Srbiji o uzrocima slabog zapošljavanja mladih, objasnio je ministar.

„U saradnji sa civilnim sektorom izrađen je Nacionalni program za zapošljavanje mladih do 2020, a cilj je da se pokrenu institucije, kompanije, organizacije, da se daju smernice kako delovati da bi se nezaposlenost mladih smanjila“, rekao je on.

Udovičić je kazao da je neophodno da se popravi sistem, ali i sistem vrednosti kod mladih, navodeći da je bila situacija kada su deca čekala da uzmu autogram od navijača, a ne od sportista.

„Kada pričamo o rešenjima, mislim da ne možemo doći do rezultata ako nismo ujedinjeni, pre svega kao vlada, sa nevladinim i privatnim sektorom“, rekao je Udovičcih.

Ministar je pozvao privrednike da daju šansu mladima.

„Pozivam sve vas da date priliku mladima da prime znanje“, rekao je Udovičić i dodao da se mora poboljšati praksa jer samo pojedine srednje škole i fakulteti imaju zaključene ugovore o praksi.

Dešavalo se, rekao je Udovičić, da mladi sa državnih fakuletata nisu znali osnovne stvari, ni računovodstvo ni finansije u praksi, već samo teorestki.

On je naveo i da bi trebalo prilagoditi obrazovni sistem tržištu.

Preview

VANJA UDOVICIC

Slide

VANJA UDOVICIC

Slide

VANJA UDOVICIC

Slide

VANJA UDOVICIC

VANJA UDOVICIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh