Gradovi

Udovički i Kirbi: Reforma javne uprave je neophodna Srbiji

Sastanak Udovički – Kirbi

BEOGRAD – Reforma javne uprave je neophodna Srbiji, zaključeno je danas na sastanku potpredsednice Vlade i ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem i direktorkom misije USAID za Srbiju Azom El-Abd.

Ambasador Kirbi je istakao da je javna uprava kičma države, bez koje ni svi drugi procesi ne mogu da funkcionišu, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Udovički je istakla da je veći problem u strukturi zaposlenih i organizovanju posla, nego što se misli da leži u broju zaposlenih. „Moramo promeniti način na koji radimo, način na koji vodimo posao i osiguramo da svako odgovara za svoj posao. To je jedini put da obezbedimo bolju upravu našim građanima“, rekla je Udovički.

Potpredsednica Vlade se zahvalila ambasadoru na podršci reformi javne uprave, a posebno kroz saradnju sa Misijom USAID, koja se najviše ogledala u pripremi Zakona o inspekcijskom nadzoru i sada njegovoj primeni, jer, kako ona kaže „bez te podrške, ne bi mogla ni da zamisli ovako brze efekte“.

„Na žalost, još imamo ojađene inspekcije, koje moramo da unapredimo i kapacitetom i opremom“, istakla je Udovički.

Sagovornici su se složili da inspekcije moraju da deluju preventivno, a ne represivno, kao što je to bio slučaj, i samim tim, fokus prebace na one koji zaista ne poštuju zakon, a da se više sarađuje sa onima koji posluju kako treba.

Kirbi, kome ističe diplomatski mandat u Srbiji, istakao je da voli Srbiju i da joj želi dobro, a da je reforma javne uprave ono što joj naročito treba. On smatra da je od izuzetnog značaja što je Srbija opredeljena ka članstvu EU, što će dodatno pomoći da se stvori stabilan i uređen sistem, navedeno je u saopštenju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh