Novosti online

Удовички: Закона о платама се плаше они који не желе транспарентност

Закон о платама може да не жели једино неко ко се плаши тога да се његова зарада види транспарентно у каталогу, изјавила је данас потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

Гостујући у Двенику РТС, она је рекла да радници немају разлога да буду против новог закона.

Она је објаснила да систем који су дизајнирали веома личи на системе са напредовањем и вредновањем рада, платним групама и платним разредима, у које се уклапа широк спектар запослених у општој држави, и који су уобичајени.

„Оно што нам се замера, да у то не улазе јавна предузећа, то би било неуобичајено”, рекла је Удовички.

Према њеним речима, накнада за минули рад се неће мењати, као ни накнаде за боловање и годишње одморе, које ће се и даље рачунати на основу просечне плате у претходних 12 месеци, а тражиће се и већа одговорност руководилаца у органима локалних самоуправа.

„Сутра очекујем договор”, поручила је министарка и додала да синдикати, који су ове недеље организовали штрајк упозорења тражећи повлачење Закона о платама запослених у јавном сектору, сутра иду на састанак са премијером, јер како је навела, они траже гаранције као да не верују министрима, већ само премијеру.

Образлажући решење за исплату минулог рада и накнаде за зараде, којим синдикати нису задовољни, Удовички је рекла да је „предвиђено, када је реч о минулом раду, да он остане као што је био до сада, исто је дефинисан, потпуно у складу са Законом о раду”.

Према њеним речима, оригинални предлог није био да се укине минули рад, него да се законом уведе напредовање у каријери, али се од тога, током преговора, одустало.

Нацрт закона предвиђа да се, по питању накнада за боловање и одмор, у једном делу система оне рачунају на основу основне плате, а у другом на основу просечне зарађене плате, рекла је Удовички.

„Као у здравству, где постоје велике разлике у односу на основну плату, за које се надамо да ће се унети као редован део коефицијента, увећати коефицијент. Одустали смо и од тога, остаје просечна плата за 12 месеци, за цео систем”, рекла је Удовички.

У најновијем предлогу појавили су се чланови којих није било у претходном. Тако у члану 39 пише да ће сва давања, као што су накнаде за боловања или годишње одморе, бити исплаћивана само уколико има средстава у буџету.

Удовички је рекла да су основице за плате које зависе од буџета локалних самоуправа новина, пошто ће за локалне самоуправе коефицијенти бити сви исти, што раније није био случај.

Министарка је члан 39 протумачила у смислу да, како је рекла, постоји логична могућност да буџети различитих локалних самоуправа не могу да покрију све расходе.

„Тај се члан односи на обавезу руководиоца органа да тако руководи, да се уклопи у буџетско ограничење”, истакла је Удовички. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh