Gradovi

Udruženja: Zaštiti autorska prava za fotografije u e-obliku

BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS), Udruženje fotoreportera Srbije (UFOS), Foto-asocijacija Vojvodine (FAV), Centar za razvoj fotografije (CRF) i Organizacija fotografskih autora (OFA) zatražili su od Skupštine Srbije da zaštiti autorska prava za fotografije koje se objavljuju u elektronskom obliku.

U zajedničkom saopštenju ta udruženja očekuju da poslanici na sutrašnjem zasedanju ne usvoje Predlog autentičnog tumačenja stava 2 clana 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Udruženja objašnjavaju da bi usvajanjem autenticnog tumacenja tog stava, koji je dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavsto, Skupština prihvatila da fotografija „koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina“ izgubi autorsko-pravnu zaštitu.

Na taj način bi, kako tvrde, jedino autori fotografija, od svih autora autorskih dela, bili lišeni autorsko-pravne zaštite.

Ističu i da bi usvajanjem takvog tumacenja, Zakon o autorskim i srodnim pravima bio protivrečan samom sebi, jer je, kako navode, u članu 2, stav 2. fotografija posebno istaknuta kao autorsko delo.

UNS, UFOS, FAV, CRF i OFA tvrde i da je ovakvo tumačenje doneto bez javne rasprave i bez konsultovanja struke.

Poziv poslanicima da ne glasaju za Predlog autenticnog tumacenja odredbi Zakona o autorskim i srodnim pravima, uputila je i Asocijacija onlajn medija (AOM), koja smatra da bi se time značajno umanjio nivo dostignutih standarda i pravna zaštita, kako građana, tako i novinara i fotografa, u onlajn sferi.

„Ovakav predlog faktički ukida autorsku fotografiju na internetu i otvara mogućnosti za njihovu zloupotrebu“, navodi Asocijacija u svom saopštenju.

Foto Tanjug, S. Ilić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh