Gradovi

Uhapšena trojica zbog povezanosti sa napadima u Džakarti

DŽAKARTA – Indonežanska policija saopštila je da je uhapasila danas trojicu muškaraca zbog sumnje da su povezani sa nizom oružanih i bombaških napada u Džakarti tokom kojih je ubijeno najmanje sedam osoba.

Ministar za bezbednost Luhut Pandžaitan potvrdio je da su trojica uhapšena u jednoj kući u gradu Depok, južno od Džakarte tokom racije indonežanske policije, prenosi Rojters.

Međutim, Metro TV navodi, pozivajući se na šefa policije u Depoku, da su uhapšeni bombaš, stručnjak za vatreno oružje i sveštenik, ali da oni nisu povezani sa napadima u Džakarti.

Portparol nacionalne policije Anton Čarlijan rekao je novinarima da je pronađena crna zastava u jednoj od kuća napadača, a policija veruje da je otkrila njihove identitete.

Kako je rekao, dvojica od petorice napadača su ranije osuđivana i bila su u zatvoru zbog terorizma.

Racije su sprovedene širom ostvra Java i drugih ostrva u cilju hapšenja osumnjičenih za napade u Džakarti.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun osudio je napade u Džakarti izrazivši ujedno solidarnost sa vladom i narodom Indonezije.

U saopštenju, koje je izdao njegov portparol, navodi se da Ban „ponovo potvrđuje da apsolutno ne postoji opravdanje za terorističke činove“ i da se nada da će napadači biti privedeni pravdi.

Šef indonežanske nacionalne policije general Badrodin Haiti rekao je da je sve aktivnosti grupe, koja je odgovorna za jučerašnje napade u Džakarti, finansirala Islamska država, prenosi AP.

On je dodao da jenovac za operacije dopremljen preko Bahruna Naima, Indonežana uhapšenog 2011. godine, koji je proveo godinu dana u zatovoru zbog nelegalnog posedovanja oružja, pre odlaska u Siriju gde se bori na strani džihadista.

Haiti je indentifikovao jednog od petorice osumnjičenih kao Sunakima koji je bio osuđen na sedam godina zatvora zbog umešanosti obuku u terorističkom „stilu“ u Aćehu, ali je pušten ranije iz zatvora

Islamska država (ID) preuzela je odgovornost za niz oružanih i bombaških napada izvršenih juče u Džakarti.

U centru Džakarte bombaš samoubica juče je izveo napad u jednom kafeu a zatim su usledile još dve eksplozije u blizini.

Pola časa nakon prvog incidenta indonežanska policija je situaciju dovela pod kontrolu i u policijskoj operaciji ubijeno je svih pet terorista.

AP Photo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh