Gradovi

Uhapšeni nisu osumnjičeni za udruženi zločinački poduhvat

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH saopštilo je danas, povodom netačnih izjava hrvatskih zvaničnika, da su 10 bivših pripadnika HVO, uhapšenih u ponedeljak u Orušju, osumnjičeni za krivična dela ratnog zločina (zločin protiv čovečnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika) po komandnoj i individualnoj odgovornosti.

U predmetu o ratnim zločinima u Orašju ne radi se o kvalifikaciji – udruženi zločinački poduhvat, poručuju iz Tužilaštva BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije danas povodom hapšenja u Orašju da Hrvatska u potpunosti poštuje nezavisnost pravosuđa i da svi ratni zločini moraju biti procesuirani, ali da je za Hrvatsku potpuno neprihvatljiv koncept udruženog zločinačkog poduhvata u optužnicama protiv osumnjičenih.

Plenković je, takođe, rekao da Hrvatska o hapšenju hrvatskih branitelja u BiH obavestila EU i NATO, izrazivši pritom zabrinutost zbog tog događaja.

„Tužilaštvo BiH u protekloj deceniji procesuiralo je stotine optuženih za ratne zločine, svih nacionalnosti iz svih vojnih struktura, te postupa po najvišim standardima procesuiranja predmeta međunarodnog humanitarnog prava, o čemu smo informisali i ambasadora Republike Hrvatske u BiH, koji je posetio Tužilaštvo BiH“, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh