Svet

Ujedinjene nacije: Oslobodite Asanža

Radna grupa UN pozvala je Britaniju i Švedsku da „okončaju njegovo lišavanje slobode“, ocenjujući da se mora poštovati „fizički integritet i sloboda kretanja“ Džulijana Asanža.

Panel, sastavljen od petorice eksperata, saopštio je da bi London i Stokholm trebalo Asanžu da nadoknadu štete.

dzulijan asanz 2

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavio je u četvrtak da će Asanž biti uhapšen ukoliko izađe iz ambasade Ekvadora, bez obzira na odluku komisije UN.

On je rekao da bilo koja odluka komisije UN koja razmatra Asanžovu žalbu neće biti pravno obavezujuća i da će nalog za hapšenje Asanža biti izvršen ukoliko on napusti ambasadu.

Asanž je izjavio juče da će se predati britanskoj policiji ako komisija UN ne odluči u njegovu korist, ali je dodao da, ukoliko odluka bude drugačija, očekuje da mu se odmah vrati pasoš i „obustave pokušaji hapšenja“.

Asanž je Radnoj grupi UN u septembru 2014. podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije zbog odluke o arbitrarnom pritvoru zbog koje ne može da napusti ambasadu Ekvadora, a da ne bude uhapšen.

Asanž (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

Švedska i Velika Britanija: Odluka panela ništa ne menja

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da poziv panela UN na oslobađanje osnivača Vikiliksa nema uticaj na njihovu istragu, dok je Velika Britanija odbacila tvrdnje da je Džulijan Asanž neosnovano pritvoren.

„Saopštenje Radne grupe nema formalni uticaj na istragu u toku, prema švedskom zakonu“, saopštila je portparolka švedskog tužilaštva Karin Rosander.

Ona je izjavila da je tužilac zadužen za slučaj na putu i da još nije bio u mogućosti da komentariše odluku UN, prenosi AP.

London je „kategorički odbacio“ odluku panela UN da osnivača Vikiliksa Velika Britanija i Švedska drže u neosnovanom pritvoru od decembra 2010.

„(Odluka) ništa ne menja. Odbacujemo kategorički tvrdnje da je Džulijan Asanž žrtva arbitrarnog pritvora“, navodi se u saopštenju portparola britanske vlade.

Kako se dodaje, „Velika Britanija je jasno bila stavila do znanja UN da će formalmo osporiti mišljenje ove radne grupe“, prenosi AFP.

Asanž: Britanija i Švedska da se povinuju odluci UN

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, za kojeg je panel UN utvrdio da je „nezakonito pritvoren“, što su vlade Velike Britanije i Švedske odbacile, rekao je danas da te dve zemlje treba da primene odluku UN tela.

Asanž, koji se i dalje nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, trenutno odgovara na pitanja novinara putem video-koneferencije.

Prema njegovim rečima, odluka panela UN je oparavdana, prenose agencije.

Asanž je rekao da Britanija i Švedska ne mogu da ulože žalbu na odluku panela UN, maad je Britanija već najavila da će to učiniti, prenosi Rojters.

Asanžov advokat Dženifer Robinson izjavila je danas da nalazi panela UN predstavljaju „nesumnjivu pobedu“ za Asanža.

Prema njenim rečima, nalazi pokazuju da je Asanž bio izložen „mentalnoj torturi“.

Odluku panela ocenila je kao „izuzetno važnu“.

78

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh