Gradovi

Ukidanje Šengena bi članice košalo 110 milijardi evra

PARIZ – Trajni povratak na kontrolu granica u Evropi bi zemlje koje su bile deo šengenske zone otvorenih granica koštao oko 110 milijardi evra tokom narednih deset godina, saopštio je Frans strateži, zvanični institut francuske vlade.

Šengenski sporazum je centralna tačka evropskih integracija, međutim, pod pritiskom birača zabrinutih zbog nezapamćenog priliva migranta iz Afrike i sa Bliskog istoka, nekoliko vlada je već uvelo privremenu kontrolu na granicama sa drugim zemljama EU.

Studija instituta Frans strateži, navodi da bi trajno ukidanje zone slobodnog kretanja rezultiralo smanjenjem obima prekograničnog turizma i trgovine i Evropu koštalo 0.8 odsto od ukupne ekonomske proizvodnje u narednih 10 godina, prenosi Rojters.

Francusku bi to koštalo između milijardu i dve miljarde evra kratkoročno a 10 miljardi evra u narednih 10 godina, što je ravno 0.5 odsto bruto domaćeg proizvoda, naveli su autori studije.

„Dugoročno cena stalne granične kontrole bi bila ekvivalentna porezu od 3 odsto na trgovinu između zemalja Šengenske zone, što bi dovelo do smanjenja trgovinskog obima za između 10 i 20 odsto,“ iznosi se u studiji.

Šest od 26 članica Šengenske zone, uključujući Nemačku, ponovo su uvele privremenu kontrolu granica zbog dolaska stotina hiljada migranta u bogate zemlje EU.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh