Gradovi

Ukoliko do 1. jula Srbijagas ne bude razdvojen – sankcije?

Konferencija za medije: Otvorena pitanja primene Sporazuma o energetskoj zajednici u Srbiji

BEOGRAD – Ukoliko do 1. jula ne bude sprovedeno razdvajanje delatnosti u okviru „Srbijagasa“ Energetska zajednica sa centralom u Beču će predložiti sankcije protiv Srbije, saopštio je danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

On je nakon sastanka u resornom ministarstvu, kome su prisustvovali i predstavnici „Srbijagasa“, na konferenciji novinarima saopštio da su članovi Energetske zajednice dobili obećanja da će to biti učinjeno do 1.jula.

„Ako se to ne dogodi do 1. jula onda ćemo mi na ministarskom savetu Energetske zajednice dati predlog za usvajanje sankcija protiv Srbije“, rekao je Kopač.

On je kazao da predstavnici Energetske zajednice „sumnjaju da je to i uz puno volje moguće“ i dodao da je do sada „rukovodstvo Srbijagasa to pitanje blokiralo“.

Ne vidimo nekih većih pomaka, a za ostala pitanja čekamo dalja obrazloženja i predloge Srbije, istakao je on.

Upitan o sankcijama ako se to ne učini do 1. jula, Kopač je objasnio da one mogu biti i simbolične, ali i ozbiljne- finansijske.

„Simbolične su – moguća zabrana glasanja na sastancima Energetske zajednice, uskraćivanje nadokada troškova dolaska na sastanke Energetske zajednice“, rekao je on.

Što se tiče ozbiljnijih sankcija, moguće je uskraćivanje evropskih sredstava iz IPA fondova Srbiji za oblast energetike, upozorio je Kopač.

Predstavnici Energetske zajednice ističu da se nadaju da finansijsko restrukturiranje „Srbijagasa“ više neće biti izgovor.

Kopač je kazao i da postoji više otvorenih pitanja koja sprečavaju otvaranje pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oblast energetike.

„Dok se ta pitanja ne reše, verovatno neće biti vidljivog napretka u otvaranju poglavlja o energetici“, podvukao je Kopač.

Pored Srbijagasa, on je naveo da se druga otvorena pitanja odnose na saradnju „Elektromreže Srbije“ sa Biroom za kordinisanje prekograničnih kapaciteta u Podgorici, zatim sporno je i pitanje saradnje između EMS-a i KOSTT-a kao operatera na područuju Kosova.

Četvrto otvoreno pitanje odnosi se na zaštitu životne sredine, rekao je Kopač i dodao da se to odnosi na Direktivu o sumporu u gorivima.

Kako je kazao, Srbija zbog rafinerije u Pančevu već duži niz godina ne poštuje direktive o minimalnom odnosno maksimalnom procentu sumpora u mazutu.

„Predlaže se da se to počne poštovati krajem 2019. godine što je za nas neprihvatljivo“, rekao je Kopač istucći da se za to mora naći kompromis.

Kako je kazao, Sekretarijat Energetske zajednice očekuje da u vezi svih otvorenih pitanja dobije od Ministarstva energetike i rudarstva, odnosno Republike Srbije, predloge koji će se dalji koraci preduzeti kako bi se prevažišli problemi.

„To su pitanja koja godina nisu rešavana“, upozorio je Kopač.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh